"Потрібен стійкий мир": Кулеба прокоментував переговори з Ван І в Китаї

Міністр Кулеба на переговорах в Китаї
Міністр Кулеба на переговорах в Китаї

Український міністр закордонних справ підтвердив підтримку Китаю територіальній цілісності України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів тривалі переговори зі своїм китайським колегою Ван Ї. Під час зустрічі Китай підтвердив свою повагу до територіальної цілісності України. "Китай непорушно підтвердив свою повагу до принципу суверенітету і територіальної цілісності України. Це дуже важливо. Це знімає цілу низку інсинуацій", - наголосив Кулеба.

Кулеба також повідомив, що Ван Ї погодився з необхідністю досягнення справедливого та сталого миру, а не тимчасових рішень. "Мій китайський колега чітко сказав, що він погоджується, що потрібна не ілюзія миру, а потрібен справедливий і сталий мир", - додав він.

Візит Кулеби до Китаю є першим для українського високопосадовця з початку повномасштабної війни і першим двостороннім візитом голови МЗС України до Китаю з 2012 року. Візит триватиме до 25 липня і відбувається на запрошення Ван Ї.

Україна провела саміт миру у Швейцарії, який охопив три з десяти пунктів формули миру президента Володимира Зеленського. Президент України планує провести другий мирний саміт у листопаді за участю Росії.

Китай не брав участі у першому мирному саміті, незважаючи на запрошення України. Натомість наприкінці травня Китай разом із Бразилією представив власний шестипунктний план, який закликає до деескалації та переговорів, але не містить конкретних пропозицій щодо деокупації українських територій.

Читайте також