Повномасштабну операцію у Секторі Гази можуть відкласти - NYT

У Секторі Гази може бути відкладена повномасштабна операція, як запропонував міністр оборони США Ллойд Остін. Адміністрація президента США Джо Байдена не знає, які рішення прийматиме Ізраїль, оскільки останні дії свідчать про більш агресивну позицію.

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські війська увійшли в Сектор Гази для початку "другого етапу війни". Однак розмір операції зараз менший, ніж було анонсовано американським чиновникам.

Офіційні особи США виразили занепокоєння тим, що відсутні досяжні військові цілі і що Ізраїль ще не готовий для повної операції. Міністр оборони США Йоав Галлант проговорив з Ллойдом Остіном про необхідність ретельного розгляду плану операції.

В Ізраїлі оголосили війну і запровадили пункт 40 Алеф, який надає повну свободу дій військовим. Бойовики ХАМАС завдали масованого ракетного удару і почали наземне вторгнення на ізраїльську територію. Операція може вплинути на переговори щодо заручників.

Станом на перший день війни до Ізраїлю з Сектору Гази могли проникнути до 1 тисячі бойовиків ХАМАС. План вторгнення був розроблений угрупованням разом з Іраном. Спецслужби Ірану допомогли ХАМАСу спланувати атаку та дозволили їм напасти на Ізраїль.

Посольство Ізраїлю в США повідомило про 100 викрадених заручників. Офіційні посадовці в США працюють з Ізраїлем над планом операції, але не накладають своїх рішень на ізраїльтян.