Президент Румунії розглядає можливість передачі Україні Patriot

Президент Румунії готовий надіслати систему Patriot в Україну

Президент Румунії Клаус Йоханніс заявив, що він відкритий для обговорення відправки системи протиповітряної оборони Patriot в Україну. Він зазначив, що протягом останніх кількох тижнів відбувалася дискусія щодо цього питання.

Після зустрічі з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні Йоханніс повідомив, що Байден згадав заклики України та Німеччини щодо передачі систем Patriot для ЗСУ. Заява прозвучала під час їх зустрічі, і Йоханніс відповів, що готовий до обговорення цього питання. Він також наголосив на тому, що покинути Румунію без протиповітряної оборони неприйнятно.

Румунія підписала угоду на закупівлю систем Patriot на $4 млрд, що є найбільшим контрактом на закупівлю між країнами НАТО та ЄС. Перша партія цих систем була доставлена в 2020 році. Наразі в Румунії функціонує лише одна батарея, але обговорення стосувалося однієї з батарей, яка ще не введена в експлуатацію.

Крім того, Йоханніс обговорив з Байденом свою кандидатуру на посаду голови НАТО і повторив, що не знімає свою кандидатуру, незважаючи на сильну підтримку прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте. Він наголосив на тому, що конкурентна боротьба є корисною і збагачує обговорення темами.

Джерело: Еспресо