Пріоритет для посольства: Маркарова розповіла про ситуацію з виділенням США допомоги Україні

Україна отримує військову допомогу від США

Україна продовжує отримувати військову допомогу від Сполучених Штатів Америки, проте потребує більше зброї. Тому Конгресу необхідно швидше ухвалити нові законопроєкти. Про це заявила посол України у США Оксана Маркарова в інтерв'ю "Голосу Америки".

"Насправді, департамент оборони США й особисто міністр Остін, роблять дуже багато для того, щоб в будь-якій ситуації, максимально нам допомагати. Деякі підрозділи дуже активно виділяють із власних запасів. Однак, ми теж повинні розуміти, що чим швидше буде ухвалено цей законопроєкт, тим менше нам буде треба просити звичайних службовців тут, проявляти героїзм. Вони теж повинні діяти абсолютно в межах своїх правил", - сказала Маркарова.

Україна продовжує отримувати допомогу від США, але їй потрібна більше зброї. Для цього необхідні нові законопроєкти і повноваження для виділення з власних запасів.

"Ми всі працюємо над планом "А". І план "А" включає як отримання додаткової допомоги, так і конфіскацію. Конфіскація російських активів це не план "Б". Ми над цим працюємо ще з минулого року. Це не "або-або". Тобто, ми працюємо і над конфіскацією суверенних активів і над конфіскацією приватних активів, як в Україні та і в США", - зазначила Маркарова.

Очікується, що Конгрес швидше ухвалить новий пакет допомоги Україні, ніж буде ухвалено рішення щодо конфіскації російських активів. Російські активи не можуть бути альтернативою фінансуванню, якщо будуть затягуватись погодження пакету допомоги на $61 млрд.

Маркарова також відзначила, що передача російських активів Україні буде тривати "справою місяців" і вимагатиме співпраці багатьох країн.

У США досі тривають переговори про пакет допомоги, тому допомога Україні припинилась через закінчення виділених коштів.