"Путін готує Росію до "вічної війни" - The Guardian

Стаття у британському виданні The Guardian

Якось увечері в кінці грудня, коли москвичі гуляли яскраво освітленими вулицями міста у передчутті святкування кінця року, група старих друзів зібралася на вечерю на квартирі високого державного чиновника.

Дехто з присутніх гостей, зокрема, представники російської культурної та політичної еліти, виголосили тост за новий рік, у якому висловили надію на мир та повернення до нормального життя. У міру того, як вечір тривав, людина, яку не потрібно було представляти, вимовила тост зі своїм келихом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

"Я припускаю, ви очікуєте, що я щось скажу, - сказав Дмитро Пєсков, прес-секретар Володимира Путіна, за словами однієї з двох осіб, які окремо розповіли про цей вечір. - Усе набагато складніше. Це займе дуже багато часу".

Його тост затьмарив настрій вечора серед гостей, багато з яких у приватних розмовах говорили, що вони проти війни в Україні.

"Було неприємно слухати його промову. Було ясно, що він попереджав, що війна залишиться з нами, і маємо готуватися до тривалого шляху", - сказав один із гостей.

Путін ставить своє суспільство у стан війни з Заходом і готується до багаторічного конфлікту

Після більш ніж року вторгнення, яке, за російськими планами, мало зайняти кілька днів чи тижнів, Путін ставить суспільство у стан війни з Заходом і готується до багаторічного конфлікту.

Недавно докладно виступаючи перед робітниками авіаційного заводу у Бурятії, він ще раз назвав війну екзистенційною битвою за виживання Росії.

"Для нас це не геополітичне завдання, а завдання виживання російської державності, створення умов для майбутнього розвитку країни та наших дітей", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай може затягувати війну в Україні", - Юрій Пойта

За словами політолога Максима Трудолюбова, це було за зразком недавніх виступів, у яких російський лідер все більше схилявся до обговорення того, що спостерігачі назвали "вічною війною" з Заходом.

"Путін практично перестав говорити про якісь конкретні цілі війни. Він також не пропонує бачення, якою може бути майбутня перемога. У війни немає ні чіткого початку, ні доступного для розуміння кінця", - сказав Трудолюбов.

Минулого місяця під час промови Путін повторив деякі зі своїх численних претензій до Заходу. Наголосив, що Москва бореться за національне виживання і, зрештою, переможе.

Трудолюбов сказав, що це слабо завуальоване послання полягає в тому, що війна в Україні не закінчиться найближчим часом, і росіяни мають навчитися з цим жити.

Путін готує російське суспільство до війни, яка ніколи не закінчиться. Він не розуміє, як програвати

Західні чиновники з тривогою описали, як слухали лютневу войовничу промову Путіна, бачачи, що російський лідер подвоює ставку на війну та не залишає місця для відступу. Один західний дипломат у Москві охарактеризував послання Путіна у промові як підготовку російського суспільства до "війни, яка ніколи не закінчиться". Дипломат також сказав, що неясно, чи зможе Путін змиритися з поразкою, бо не схоже, що він розуміє, як програвати.

Ця людина сказала, що Путін, схоже, не переглядає конфлікту, незважаючи на тяжкі втрати та невдачі минулого року. Дипломат зазначив, що він колишній оперативник КДБ, і вони навчені завжди продовжувати переслідувати цілі, а не переглядати їх.

Інші зазначають, що Путін ухвалює оперативні та тактичні рішення у війні в Україні, і в публічних коментарях перестав обговорювати ситуацію на фронті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Буде стрімка та рішуча контратака" - Олександр Мусієнко про озброєння та наступ ЗСУ

Згідно з дослідженням виступів президента, проведеного російським виданням "Верстка", востаннє Путін згадав про бойові дії 15 січня, заявивши, що динаміка його армії "позитивна".

Ці недогляди відображають занепокоєння Кремля, що він не може змінити хід війни на полі бою, вважає Володимир Гельман, професор російської політики в університеті Хельсінкі.

"Легше не говорити про військові зусилля, коли твоя армія не йде вперед. Але скорочення масштабів війни не варіант для Путіна. Це означало б визнати поразку", - каже Гельмаєн.

Спочатку керівництво Росії очікувало, що конфлікт триватиме лише кілька тижнів і вони оголосять про перемогу. Це плани захоплені західною розвідкою на початку війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Адміністрація Байдена боїться можливого розпаду РФ" - експосол США Джон Гербст

Взимку західні військові аналітики та українські чиновники не раз попереджали, що Росія, набравши минулої осені 300 тис. осіб, розпочне новий великий наступ. Але наступ Москви по дузі в 260 км на сході України, що розпочався в лютому, приніс країні мінімальні вигоди при приголомшливих втратах. За оцінками західних офіційних осіб, з російської сторони загинуло або поранені до 200 тис. осіб.

"Росія просто не має сил для великого наступу", - заявив військовий експерт США Роб Лі.

За його словами, менше 10% російської армії в Україні здатні до наступальних операцій. Більшість її військових зараз призовники з обмеженою підготовкою.

"Їх сили можуть повільно здобувати кілька болісних перемог на виснаження, але не мають можливості пробити українські оборонні рубежі таким чином, щоб змінити хід війни", - каже Лі.

Щоб покращити довгострокові перспективи армії, міністр оборони РФ Сергій Шойгу запропонував збільшити чисельність збройних сил з 1,15 млн. осіб до 1,5 млн. осіб.

Путін робить ставку на те, що ресурси його країни перевершать ресурси України, оскільки Захід втомиться допомагати Києву

"Ми бачимо, що російські військові готуються до довгої війни. Путін робить ставку на те, що ресурси його країни перевершать ресурси України, оскільки Захід втомиться допомагати Києву", - каже Лі.

Незважаючи на невдачі на полі бою в Україні, Кремль витримав будь-яку потенційну негативну реакцію на війну вдома, зруйнувавши залишки російського громадянського суспільства та в процесі перекроївши лице країни.

"Багато хто в країні зараз повністю усвідомив, що ця війна нікуди не подінеться, і вважають, що їм потрібно навчитися жити в новій реальності", - каже Андрій Колесников, старший науковий співробітник Фонду Карнегі, який вивчає ставлення суспільства до війни з початку вторгнення.

Колесников заявив, що здатність і готовність населення адаптуватися до нової реальності виявилися набагато сильнішою, ніж багато хто очікував.

Коли у вересні Путін наказав закликати 300 тис. резервістів, соціологи помітили рекордний сплеск страху та занепокоєння. Чоловіки побоювалися йти воювати, а матері та дружини турбувалися про чоловіків, батьків і синів. Проте, за словами Колесникова, упродовж кількох місяців страх зменшився.

"Пропагандистська кампанія увінчалася успіхом, незважаючи на початкову нерішучість людей", - каже джерело, близьке до кремлівських медіа-менеджерів, маючи на увазі перші антивоєнні протести, які призвели до арешту понад 15 тис. людей по всій країні у перші тижні після вторгнення.

"Уряду вдалося згуртувати людей навколо прапора. Те, як було оформлено конфлікт, допомогло людям прийняти його", - додало джерело.

Вся міць держави була задіяна для поширення та посилення ідеї про те, що війна необхідна для ідентичності та виживання Росії. Національне телебачення перетворило легкі розважальні передачі на агресивні політичні ток-шоу.

Тим часом школам наказали додати базову військову підготовку та "патріотичні" уроки, спрямовані на виправдання війни в Україні. Державна риторика, зокрема заклики Путіна позбутися "покидьків і зрадників", викликали хвилю доносів з боку простих росіян на своїх колег і навіть друзів.

Країна збожеволіла

"Країна збожеволіла", - каже Олексій, колишній вчитель історії в елітній підмосковній школі-інтернаті, який недавно звільнився після розбіжностей і керівництвом щодо нової "патріотичної" навчальної програми.

"Мені довелося перестати спілкуватися з колегами та друзями. Ми живемо у різних реаліях", - каже він.

Але коли сотні тисяч росіян змусили замовкнути або втекти з країни, активна група прихильників війни підтримала новий напрямок.

Вони також відзначають зростаючу ціну війни, але закликають до ще більшої громадської підтримки, все частіше зображуючи війну як глобальну битву з Європою та США.

У середині березня в Москві відбувся захід, присвячений запуску "Міжнародного руху русофілів" - групи, яку підтримує МЗС РФ, і яка складається з маргінальних європейських активістів та прихильників теорій змови. Їхнє послання було жахливим.

"Ми спостерігаємо не просто неонацизм, а прямий нацизм, який охоплює все більше і більше європейських країн", - заявив під час виступу глава МЗС Росії Сергій Лавров.

Костянтин Малофєєв, олігарх, який у 2014 році потрапив під санкції США за "загрози Україні та надання фінансової підтримки так званій ДНР", сказав: "Ми не бачили такої ненависті з того часу, як російські солдати закінчили війну перемогою в Берліні. Ми зупинили цю війну, і тепер ми, переможці, знову стоїмо перед тим, що вона повстала проти нас із пекла".

Переклад Gazeta.ua