Рада ЄС схвалила допомогу армії Молдови на 41 млн євро

Рада ЄС ухвалила заходи на підтримку збройних сил Молдови на 41 млн євро

У четвер, Рада ЄС прийняла рішення про надання фінансової підтримки збройним силам Молдови на суму 41 млн євро. Про це повідомили представники Ради ЄС. Захід передбачає фінансування надання нелетального обладнання в різних сферах протягом наступних 40 місяців.

Збройні сили Молдови отримають необхідну підтримку від ЄС

Головна мета надання такої допомоги - підвищення оперативної ефективності та відповідність стандартам ЄС. Захід також спрямований на кращий захист цивільного населення в надзвичайних ситуаціях та зміцнення потенціалу Молдови для участі у військових місіях ЄС.

«ЄС зобов'язується надавати підтримку Молдові в розв'язанні проблем, пов'язаних із загарбницькою війною Росії проти України, та зміцнювати стійкість, безпеку і стабільність країни в умовах дестабілізуючих дій Росії», - зазначили у Раді ЄС.

Значимо, що спочатку сама Молдова подала заявку на отримання такої підтримки у лютому 2023 року. Цей захід доповнить інші раніше ухвалені заходи допомоги, які були затверджені травнем 2023, червнем 2022 та груднем 2021 року.

Молдова може розраховувати на підтримку України та НАТО у захисті від Росії

Заступник генерального секретаря НАТО, Мірча Джоане, зазначив, що Росія не може загрожувати безпеці Молдови військовим шляхом через опір України. Але вона може використовувати дезінформацію та енергетичний шантаж. Джоане підкреслив, що Україна, за підтримки НАТО, здатна продовжувати опір і перемагати в цій війні.

«Доти, доки Україна чинить опір і буде чинити опір, безпека Молдови захищена», - зазначив Джоане.

Він також наголосив на тому, що НАТО зміцнює свої позиції на східному фланзі, включно з Фінляндією, Швецією та країнами регіону Чорного моря.

Молдові необхідний захист від ракет Росії

У майбутньому Молдова може розраховувати не тільки на Україну, але і на підтримку НАТО в захисті від ракет Росії. Так заявив депутат парламенту Молдови, Оазу Нантой. Також він визнав, що у країни немає ресурсів для побудови ефективної системи протиповітряної оборони наразі.