Рада скасувала мораторій на податкові перевірки бізнесу

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про часткове повернення документальних податкових перевірок бізнесу. За цей документ проголосували 231 парламентарій, заявив депутат Ярослав Железняк.

Законопроєкт передбачає повернення документальних планових податкових перевірок з 1 грудня 2023 року. Проте мораторій на перевірки ФОП першої та другої групи залишатиметься діючим до грудня наступного року. Перевірки не стосуватимуться підприємств у зоні бойових дій та на окупованих територіях.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, план-графік проведення документальних планових перевірок може охоплювати наступні категорії платників податків:

  • підприємства, які займаються виробництвом та/або реалізацією підакцизної продукції;
  • організатори та провідні азартних ігор в Україні;
  • платників податків, які надають фінансові та платіжні послуги;
  • нерезидентів, які мають афілійовані структури, високого ступеня ризику;
  • інші платників податків, які відповідають визначеним критеріям, зокрема стосовно дебіторської заборгованості, рівня сплати податку на прибуток та ПДВ, а також річних доходів та витрат.

Цей законопроєкт був однією з вимог МВФ для отримання траншу і тепер він має бути затверджений нашими партнерами.

Нагадаємо, що депутати також пропонують тимчасово скасувати ввізне мито, ПДВ та акцизи для імпортних автомобілів, які призначені для військових. Податки будуть скасовані за умови, що ці автомобілі будуть закуповуватись за рахунок місцевих бюджетів.