РФ купує у західних компаній супутникові знімки для ударів по Україні: розвідка відреагувала

Головний розвідник Міноборони Кирило Буданов розповів, що росіяни могли купувати супутникові знімки об'єктів в Україні в американських компаній, щоб наносити на них удари. Він зазначив, що це була комерційна послуга, якою скористалися багато країн, в тому числі і Росія.

Міністерство оборони раніше повідомило про те, що Росія, можливо, купує супутникові знімки через треті країни з метою проведення ракетних ударів по Україні. Тому міністерство підготовило заходи для протидії використанню російською розвідкою космічних засобів у війні з Україною.

Було зазначено, що вже зафіксовано більше сотні "співпадінь", коли супутник зробив знімки конкретної території, а після кількох днів або тижнів саме це місце було обстріляне з боку Росії. Потім супутник повертався на цю територію, щоб зафіксувати масштаби обстрілу.

Розглядається можливість, що такі випадки свідчать про те, що Росія купує супутникові знімки об'єктів на території України через посередників компаній.

Заступниця міністра оборони з цифрового розвитку Катерина Черногоренко зазначила, що за попередніми даними експертів Міноборони, ворог, щоб нанести удари по Україні і перевірити їх результати, ймовірно, купує космічні знімки через треті компанії, включаючи західні.