Рівень безробіття у Чехії здивував аналітиків

Рівень безробіття в Чехії знизився у жовтні на 0,1% порівняно з вереснем і становить 3,5%. За даними Чеського бюро праці, кількість безробітних зменшилася, а число вакансій скоротилося. Це здивувало аналітиків у контексті економічного спаду країни. Проте, вони попереджають, що якщо рецесія триватиме і ціни на енергоносії зростатимуть, рівень безробіття може збільшитися в найближчі місяці.

У липні рівень безробіття в Чехії становив 3,5% і протягом двох наступних місяців трохи зростав. Також у жовтні минулого року він був на однаковому рівні. За даними Чеського бюро праці, рівень безробіття в Чехії є найнижчим серед країн Європейського союзу.

Згідно з генеральним директором компанії Randstad Мартіном Янським, вплив позитивних факторів, таких як передріздвяні вакансії в логістиці та онлайн-торгівлі, був помітний у жовтні. Однак, валовий внутрішній продукт Чехії зменшився у третьому кварталі, а споживання та попит знизилися.

Економіст Generali Investments CEE Радомир Яч говорить, що незважаючи на незвичний спад економіки, рівень безробіття все ще занадто низький. Головний економіст компанії Cyrrus Віт Граділ прогнозує невелике збільшення безробіття до кінця року, але в цілому воно залишатиметься нижчим за 4%. Експерти також попереджають, що майбутнє безробіття залежатиме від розвитку економіки.

На кінець жовтня в центрах зайнятості шукало роботу 260 641 особа, а загальна кількість вакансій склала 280 496. Найбільша частка безробітних була у регіоні Усті-над-Лабем (5,4%), а найменша

  • 2,6% - у Злинському, Южночеському та Пльзеньському краях
  • 2,6% - на Височині
  • 1,4% - у районі Прага-Схід
. Чехія має проблему з недостатньою кількістю кваліфікованих працівників, особливо в виробничому та будівельному секторах.

У жовтні на одну вакансію припадало 0,9 особи, які шукають роботу. Найбільша переповненість ринку праці спостерігалася в регіоні Карвіна, де на одну вакансію припадало майже 10 претендентів, а найменша – у регіоні Млада-Болеслав (0,2).

Загалом, в Чехії близько двох мільйонів осіб живуть на межі бідності. Це стосується 660 тис осіб, які перебувають у процесі стягнення в боргах і 1,27 млн ​​осіб, які ризикують втратити своє житло.