Росія знайшла партнера, з яким може створити газовий хаб

Олександр Новак, віце-прем'єр Росії, повідомив, що домовленості щодо реалізації газового хаба в Туреччині будуть досягнуті найближчим часом. Він зазначив, що в даний момент відбувається тісна взаємодія між компанією "Газпром" та турецькою компанією Botas, і розробляється дорожня карта. Турецька делегація незабаром має відвідати Санкт-Петербург для ознайомлення з напрацюваннями "Газпрому" в цій галузі. Олександр Новак також впевнений, що вже в найближчій перспективі будуть досягнуті домовленості щодо практичної реалізації проекту.

У середині жовтня Олександр Новак повідомив, що Москва надіслала Анкарі дорожню карту для реалізації газового хаба, яка передбачає створення електронного майданчика для торгівлі газом.

Про розміщення газового хаба в Туреччині оголосив президент РФ Володимир Путін. Цей проект передбачає перенесення транзитних потужностей газопроводів, втрачених у Балтійському морі, в Чорне море, побудову нових трубопроводів та створення найбільшого газового хабу для Європи в Туреччині.

Створення газового центру в Туреччині має стратегічне значення для країни, оскільки вона вже має найважливішу газову інфраструктуру, яка включає газопроводи "Блакитний потік", TurkStream і TANAP. Таке положення Туреччини є геоекономічно вигідним для постачання природного газу до Європи для інших регіональних гравців. Наявність неактивних російських газопроводів "Північний потік 1 і 2" та "Ямал-Європа" додатково зміцнює позиції Туреччини в прагненні Росії збільшити постачання газу до Європи.

Раніше Туреччина провела політичні консультації з представниками Росії, на яких обговорювалися двосторонні та міжнародні питання.

Заступник міністра фінансів США Браян Нельсон планує відвідати Туреччину для обговорення антиросійських санкцій. Представники США стурбовані неприєднанням Туреччини до санкцій проти Росії, оскільки Туреччина продовжує співпрацювати з Росією в сфері транспорту та фінансів. Браян Нельсон поспілкується з турецькими високопосадовцями з метою переконати їх приєднатися до санкцій проти РФ.