Російська економіка занепадає: економіст назвав помилку Центробанку

Мужчина с диаграммой экономики
Мужчина с диаграммой экономики

Центральний банк РФ збільшує облікову ставку, щоб боротися зі зростанням цін, але це справляє додатковий негативний вплив на цивільні галузі економіки.

"Чому підвищення ставки веде до зменшення інфляції? Проблема полягає в тому, що ресурси є обмежені. Як тільки певний сектор економіки потребує більше ресурсів, їх ціна починає зростати. Ціна на ресурси впливає на вартість виробництва, зокрема на ціни на продукти", - пояснив експерт.

Економіст Олег Пендзин зазначив, що висока вартість ресурсу призводить до зниження економічних можливостей бізнесу і погіршує перспективи проєктів.

"Чим вища вартість ресурсу та облікова ставка, тим менше бізнесів готових брати кредити. Зменшення попиту на ресурси зменшує інфляцію. Це означає, що ціна на ресурси не зростає, а отже, ціна на кінцеві товари залишається стабільною", - розповів експерт.

Проте, такий механізм працює лише в тому випадку, якщо бюджетні кошти не надаються певному сектору економіки. Наприклад, військово-промисловому комплексу надається ресурс для збільшення виробництва, тоді як цивільні галузі економіки мусять брати ресурс у банків за високими відсотками за кредитами.

"Тобто Центробанк бореться з інфляцією, але водночас він призводить до зменшення обсягу виробництва цивільних галузей, які потрібні для споживання населення", - зазначив Пендзин.

Експерт провів паралелі з Радянським Союзом, де великий ресурс спрямовувався на військово-промисловий комплекс, тоді як цивільні сектори економіки зазнавали різкого зменшення. Це призводило до порожніх полиць магазинів.

"Тому що велика кількість державних грошей і ресурсів спрямовувалась на військові витрати, водночас виробництво цивільних товарів зменшувалося", - нагадав економіст.

Читайте також