Росію змусять заплатити за підрив Каховської ГЕС: яка сума позову

Росію змусять заплатити за підрив Каховської ГЕС: яка сума позову

Компанія "Укргідроенерго" планує подати позов до міжнародного арбітражного суду на суму 2,5 млрд євро як компенсацію за руйнування Каховської ГЕС російськими окупантами. Про це повідомив генеральний директор компанії Ігор Сирота в інтерв'ю DW. За його словами, російській стороні вже було надіслано претензію щодо сплати цієї суми.

Сирота також зазначив, що Україна отримала відмітку про отримання претензії від президента Росії, МЗС та інших структур, які повинні були її отримати. За його словами, на допомогу в даному питанні долучились європейські друзі.

Сирота повідомив, що багато юридичних компаній готові захищати Україну в судовому процесі для отримання відшкодування від Росії цієї суми. Він зазначив, що ця робота проводиться з міжнародними донорами.

Гендиректор "Укргідроенерго" наголосив на тому, що руйнування Каховської ГЕС мало серйозні наслідки для України. Країна втратила 35% прісної води, а також можливість судноплавства, наповнювати водосховище та забезпечувати охолодження для Запорізької атомної станції. Сирота відзначив, що це призведе до обміління колодязів та засолення ґрунтів.

Гендиректор також висловив думку, що Каховську ГЕС потрібно відновити, а електростанцію збільшити щодо потужності. Він зазначив, що вже у вересні 2022 року Україна мала інформацію про плани російської сторони щодо знищення станції, але не очікувала, що вона буде повністю зруйнована. Сирота повідомив, що окупанти заздалегідь завозили вибухівку на станцію з метою її підриву. Тоді було зрозуміло, що росіяни хочуть зруйнувати станцію, замінувавши обладнання та підірвавши агрегати.

Нагадаємо, Каховська ГЕС була зруйнована 6 червня російськими окупаційними військами.

Читайте також: