Армії РФ буде важко атакувати через погоду і невміння виконувати маневри - ISW

Армії РФ буде важко атакувати через погоду і невміння виконувати маневри - ISW

В Інституті вивчення війни заявили про те, що армія РФ намагається скористатися двома вікнами можливостей - майбутньою весняною відлигою та проблемами надання західної допомоги Україні.

Однак це не дасть агресору суттєвих оперативних переваг або виконати швидкий маневр на великих територіях.

Деякі російські блогери вже зазначають, що весняний стан землі на півдні України заважає перекидати до Запорізької області нові резерви для підкріплення Сил оборони та протидії російським наступальним зусиллям. Ці погодні умови, ймовірно, також уповільнять темпи російського наступу, адже погода стає теплішою.

"Російські війська, ймовірно, намагаються забезпечити тактичне просування по всьому театру бойових дій, поки місцевість і погода загалом сприяють наступальним діям, щоб виснажити українські війська, та забезпечити собі сприятливі позиції для проведення майбутніх операцій, до початку справжньої "розпутиці", - йдеться у звіті ISW.

Крім того, російське військове командування, ймовірно, усвідомлює, що допомога у сфері безпеки від європейських партнерів України, зокрема обіцяні європейські поставки артилерійських боєприпасів, почне давати ефект у середньостроковій перспективі, ймовірно, до осені 2024 року. Тому Росія намагається скористатися нинішнім "снарядним голодом" України, щоб чинити тиск на українські війська на всьому театрі бойових дій, доки ЗСУ відчуває відносний (але, ймовірно, тимчасовий) дефіцит артилерії.

"Водночас, імовірне збільшення європейської допомоги Україні в сфері безпеки, не заповнить прогалину в критично важливому обладнанні, що утворилася через повне припинення військової допомоги з боку США. Особливо це стосується сучасних систем протиповітряної оборони, таких як ракети класу "земля-повітря" для зенітного ракетного комплексу Patriot. Збільшення європейської допомоги у сфері безпеки є необхідним, але недостатнім для стабілізації фронту, вже не кажучи про відновлення ініціативи на ділянках, на які тиснуть російські війська", - йдеться у звіті ISW.

Джерело: РБК-Україна

Читайте также: