Дмитрівська субота: коли, як і кого поминати та що не можна робити

Дмитрівська субота: коли, як і кого поминати та що не можна робити

Дмитрівська батьківська субота - поминальний день, коли померлих вшановують у храмах по-особливому.

В цей день поминають не тільки родичів і близьких, а й усіх, хто загинув за Батьківщину.

Цього року через перехід на новий церковний календар Дмитрівська батьківська субота припадає на 21 жовтня. Поминальний день перед відзначенням свята великомученика Димитрія Солунського, який раніше випадав на 8 листопада. А тепер - 26 жовтня.

Хто такий Димитрій Солунський

Святий великомученик Димитрій Солунський загинув за християнську віру. Його вважають покровителем воїнів. На іконах його зображують також у вигляді воїна в обладунках зі списом і мечем у руках і моляться святому, щоб він полегшив тяготи військової служби. Тому в батьківську суботу поминають не тільки померлих родичів і близьких, а й усіх воїнів.

Як поминають

Напередодні цього дня, у п'ятницю ввечері, і в сам поминальний день у храмах проводять поминальні літургії та панахиди. У суботу добре піти до церкви, постояти на службі, поставити свічку за упокій душі. До церкви приносять поминальні продукти: хліб, печиво, фрукти, цукерки, які після служби роздають малозабезпеченим. Якщо з якоїсь причини немає можливості відвідати храм, то можна помолитися за померлих удома: потрібно попросити про прощення їхніх гріхів, оскільки не всі встигають за життя їх відмолити. Щира молитва за спасіння допомагає душам знайти спокій.

Також у Дмитрівську батьківську суботу йдуть на цвинтар, де прибирають могилки і теж моляться за упокій душі.

Чим поминати

У Дмитрівську батьківську суботу також прийнято влаштовувати поминальний обід. Вважається, що цього дня за столом збираються не тільки живі, а й померлі, тому на стіл ставлять зайву тарілку і прилади. Традиційно готують кутю, млинці, пироги, м'ясо та улюблені страви померлих.

Що не можна робити

Цього дня є й кілька суворих заборон. Є думка, що поминати не можна нехрещених людей, але церква каже, що потрібно насамперед молитися про тих, хто не робив цього сам.

В Дмитрівську батьківську суботу не можна лаятися, ображатися, з'ясовувати стосунки. День має пройти в тиші, молитві та прощенні.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Не можна вживати алкоголь - дозволено тільки церковне вино.

Не можна веселитися і шуміти.

Також заборонено замикати вдень двері на ключ - краще залишити відчиненими.

Також вважається, що не можна гасити свічку, яку запалили в пам'ять про покійних - вона має догоріти сама.

У церкві є дні, коли поминають покійних. Їх називають батьківськими суботами. У храмах проводять особливі служби, а віруючі відвідують кладовища. Gazeta.ua дізнавалася, коли поминати рідних за новим календарем.

Є кілька особливих батьківських субот: М'ясопусна, Троїцька, друга, третя, четверта суботи Великого посту.

Читайте также: