Дмитрівська субота: коли, як і кого поминати та що не можна робити

Молитися, пам'ятати і оберігати: Дмитрівська субота
Молитися, пам'ятати і оберігати: Дмитрівська субота

Дмитрівська батьківська субота - це день, коли померлих вшановують у храмах з особливими обрядами. В цей день не лише поминають родичів і близьких, а й усіх, хто загинув за Батьківщину.

Поки що в цьому році Дмитрівська батьківська субота припадає на 21 жовтня через перехід на новий церковний календар. Цей день передує святкуванню великомученика Димитрія Солунського, яке раніше випадало на 8 листопада, а зараз - 26 жовтня.

Хто такий Димитрій Солунський

Димитрій Солунський був святим великомучеником, який загинув за віру в Христа. Його вважають покровителем воїнів, і на іконах його зображують у вигляді воїна зі списом і мечем у руках. В цей день поминають не лише померлих родичів і близьких, а й усіх воїнів.

Як поминають

Напередодні Дмитрівської батьківської суботи, у п'ятницю ввечері і в сам день, проводять поминальні літургії та панахиди в храмах. У суботу рекомендується відвідати церкву, поставити свічку за упокій душі й помолитися. Також звичайно приносять поминальні продукти - хліб, печиво, фрукти, цукерки, які потім роздають малозабезпеченим. Якщо не можна піти до церкви, можна помолитися за померлих удома - попросити про прощення їх гріхів та помолитися за їх спасіння.

Також в Дмитрівську батьківську суботу звичайно йдуть на цвинтар, прибирають могилки та поминають покійних.

Чим поминати

У Дмитрівську батьківську суботу звичайно беруть участь в поминальному обіді. Віриться, що цього дня за столом зібираються не лише живі, а й померлі, тому на стіл ставлять зайву тарілку й прибори. Традиційно готують кутю, млинці, пироги, м'ясо та улюблені страви покійних.

Що не можна робити

У Дмитрівську батьківську суботу є кілька суворих заборон. Спочатку, деякі вважають, що поминати не можна нехрещених, але церква стверджує, що потрібно молитися передусім за тих, хто не просив сам про молитву.

Також в цей день не можна сваритися, ображатися й вирішувати конфлікти. День має пройти у молитві, тиші та прощенні.

Батьківські суботи - це спеціальні дні, коли поминають покійних. У храмах проводяться особливі служби, а віруючі відвідують кладовища. Канал новин INKORR дізнався, коли відзначати цей день за новим календарем.

Крім Дмитрівської батьківської суботи, є ще кілька особливих батьківських субот: М'ясопусна, Троїцька, друга, третя та четверта суботи Великого посту.

Читайте також