Набрякають не лише ноги: головні ознаки надмірного споживання солі

Коли ти їси забагато солі, то отримуєш забагато натрію у свій організм. А це може мати низку негативних і навіть небезпечних наслідків.

Сіль надає їжі смак, робить її цікавою і розкриває. Натрій необхідний для нормального функціонування м'язів і нервів. А також, разом з іншим основним елементом солі хлоридом допомагає організму підтримувати належний рівень води і мінералів в організмі. Та постійне додавання солі у великих кількостях може вкрай негативно вплинути на здоров'я і мати небезпечні наслідки.

Людям потрібно від 500 до 1500 міліграмів натрію на день. Така кількість дозволяє організму виконувати свої функції. Такі дані Гарвардської школи громадського здоров'я, передає Healthline.

Проблема в тому, що більшість людей споживають близько 3400 міліграмів, що значно більше за рекомендовану кількість. Це близько 1,5 столової ложки солі).

Що відбувається, коли солі в організмі надміру.

Запалення

Однією з головних ознак того, що ти споживаєш забагато солі, є запалення. Занадто велика кількість натрію і хлоридів може призвести до того, що твій шлунок відчуває себе роздутим і напруженим, це відбувається тому, що сіль змушує тебе затримувати рідину (намагатися підтримувати баланс між рівнями рідини і солі). І саме тому ти повинен враховувати, що є продукти з особливо високим вмістом натрію, такі як піца або упаковані товари.

І справа не лише у твоєму шлунку. Твоє обличчя, руки і ноги також можуть виглядати та відчуватися набряклими, коли ти їси занадто багато солі.

Ти відчуваєш сильну спрагу

Хоча сіль утримує рідину, продукти, що містять велику її кількість, можуть викликати відчуття сухості в роті. Це відбувається тому, що твій організм робить це у відповідь на спробу збалансувати рівень натрію, тому змушує тебе пити більше. Це може спричинити стан, який називається гіпернатріємія, що призводить до витоку рідини в клітини. Це може викликати запаморочення, сплутаність свідомості і, в крайньому разі, навіть кому або смерть.

Проблеми з нирками

Гарвардська школа громадського здоров'я стверджує: "У більшості людей нирки не справляються з надлишком натрію в крові". Коли натрій накопичується, організм затримує воду, щоб розбавити його. Це збільшує як кількість рідини, що оточує клітини, так і об'єм крові в кровотоці. Збільшення об'єму крові означає більше роботи для серця і більший тиск на кровоносні судини. З часом додаткова робота і тиск можуть зробити кровоносні судини жорсткими, що призводить до високого кров'яного тиску, серцевого нападу та інсульту.

Підвищується кров'яний тиск

Занадто велика кількість солі також може призвести до того, що велика кількість крові почне рухатися артеріями, що може спричинити тимчасове підвищення артеріального тиску. Але це може бути і довготривалим, більш тривалим ефектом. Це також ускладнює виведення зайвої рідини з організму.

Ти погано спиш

Ще одна проблема, пов'язана з надлишком солі, полягає в тому, що вона може вплинути на якість твого сну (те ж саме може статися і з надлишком цукру). WebMd стверджує, що якщо ти їси занадто багато солі перед сном, ти можеш стати неспокійним, прокидатися більше разів протягом ночі та відчувати себе виснаженим і втомленим.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Як зменшити споживання солі?

Їж свіже м'ясо замість упакованого.

Уникай овочів та упакованих продуктів, які містять соуси та приправи.

Читай на етикетках вміст натрію.

Якщо ти використовуєш приправи або соуси, шукай варіанти з низьким вмістом натрію.

Готуй їжу самостійно, щоб контролювати вміст солі.

У ресторані уникай додавання зайвої солі до страв.

Українці вживають занадто багато солі. За даними досліджень, у страви додають вдвічі більше за рекомендовану ВООЗ норму солі 9,7 г замість 5 г.

А надмірне споживання солі вкрай шкідливе для організму.

Затримка рідини в організмі може привести до збільшення ваги. Якщо швидко набрали зайві кілограми за тиждень або навіть за кілька днів, пам'ятайте: це може бути пов'язано з надлишком солі.

Ще одним сигналом є часті походи в туалет. Адже надлишок натрію викликає у вас сильну спрагу, ви п'єте більше води і, відповідно, ходите в туалет частіше.