Назвали найнадійніший метод контрацепції

Надежный метод контрацепции. Женщина с тестом на беременность
Надежный метод контрацепции. Женщина с тестом на беременность

Дорослі пари, які не готові до поповнення в родині, постійно шукають кращі засоби контрацепції.

Існують десятки контрацептивів, які відрізняються по ефективності і безпеки для здоров'я, пише unian.

Даємо перелік найкращих методів запобігання вагітності, а також називаємо найменш ефективні засоби контрацепції.

Презерватив

Найпопулярніший, але не найефективніший метод контрацепції - презерватив. Його ефективність при правильному використанні становить 98%. Це єдиний спосіб захисту від венеричних захворювань. Однак у презерватива є істотний недолік. Він може порватися або злізти під час статевого акту.

Гормональні контрацептиви

Це метод контрацепції для жінок, ефективність якого при уважному і своєчасному прийомі таблеток становить 99%. Препарат змінює гормональний фон жінки і запобігає настанню овуляції, а разом з нею - і вагітності.

Препарати приймають щодня в один і той же час доби протягом 21 дня. Потім в прийомі препаратів роблять 7-денну перерву, після якої таблетки знову приймають 21 день, і так далі. Починати приймати протизаплідні таблетки треба в перший день менструації.

Недоліки цього способу - серйозний вплив на організм жінки і можливі негативні побічні ефекти. Також цей спосіб вимагає дисциплінованого прийому таблеток. Гормональні препарати може призначити тільки гінеколог.

Таблетки екстреної контрацепції

Екстрені протизаплідні таблетки приймають в разі, якщо інші методи "підвели" і є високий ризик завагітніти. В такому випадку жінка може прийняти таблетку, яка запобігає заплідненню. Таку таблетку рекомендується випити відразу після статевого акту, оскільки її ефективність в перші години становить 99% і поступово знижується.

Протизаплідна ін'єкція

Під шкіру вводиться протизаплідний укол, після якого жінка втрачає здатність до запліднення на термін від 1 до 4 місяців. Ефективність ін'єкції становить 99%. Серед побічних ефектів - порушення менструального циклу або навіть повне припинення менструацій. Також мінусом є висока ціна таких уколів і мала доступність в Україні.

Протизаплідний пластир

Контрацептивний пластир діє на організм так само, як гормональні таблетки, і має таку ж ефективність 99%. Наклеюють його на сідницю, живіт або передпліччя. З ним можна займатися спортом і приймати душ.

На відміну від таблеток їх не потрібно клеїти щодня - один пластир діє 7 днів, а всього їх носять 21 день, після чого роблять перерву на тиждень.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Мінусом є висока ціна і можуть відклеїтися від шкіри під час носіння, мають багато протипоказань і менш ефективні для жінок вагою більше 90 кг.

Внутрішньоматкова спіраль

Внутрішньоматкова гормональна спіраль імплантується в порожнину матки і захищає від вагітності в 99% випадків. Великим мінусом спіралей є те, що їх можна використовувати тільки жінкам, що вже народжували. Також спіралі можуть викликати запалення або випасти з матки.

Перерваний статевий акт

Вважається найненадійнішим методом запобігання вагітності. Його ефективність становить близько 60-70% за оцінкою ВООЗ. Навіть якщо чоловік встигне вчасно зупинитися, ризик вагітності все одно залишається, оскільки сперматозоїди є навіть в чоловічій смазці.

26 вересня відзначають Всесвітній день контрацепції. Вперше його вигадали 2007 року з ініціативи ряду організацій, що займаються питаннями репродуктивного здоров'я.

Зараз існує велика потреба у розширенні знань з питань контрацепції серед молодих людей у віці 15-25 років. Сексуальна і репродуктивна поведінка може накласти відбиток на все подальше життя. Саме контрацепція є одним із найдієвіших способів профілактики абортів.

Читайте также