Україна запропонувала новаторську схему постачання газу до Європи, - ЗМІ

Украина предлагает газовую схему для Европы
Украина предлагает газовую схему для Европы

За інформацією видання РБК-Україна, яке посилається на власні джерела, Україна запропонувала Азербайджану та Словаччині новий механізм постачання газу до європейських країн.

Офіційних коментарів від сторін щодо цього питання поки не надходило.

Суть пропозиції полягає в тому, що газ під час транспортування обов'язково проходитиме через українські підземні сховища. Таким чином, цей процес юридично не вважатиметься транзитом, а з боку України буде класифікуватися як реекспорт газу.

У разі участі Азербайджану, країна зможе продавати газ на біржі або за контрактами, залежно від ринкової ситуації та потреб країн Євросоюзу.

Транзит газу

Якщо пропозицію прийме Словаччина, вона матиме можливість купувати газ на східному кордоні України або в точці входу на кордоні Азербайджану й Росії, зберігати його в українських сховищах, а потім використовувати для власних потреб або продавати іншим країнам.

Наразі ця схема існує лише як концепція. Ні Азербайджан, ні Словаччина ще не дали остаточної відповіді щодо участі в проєкт.

Варто зазначити, що участь Росії у постачаннях є неминучою. Раніше Росія не дозволяла транзит газу своєю територією іншим країнам, включаючи Азербайджан, Казахстан та Туркменістан. Додатковою проблемою є необхідність домовленостей з Росією щодо безпеки об'єктів газотранспортної системи України від обстрілів.

Нагадаємо, що Україна готова до реверсних постачань газу після завершення транзиту з РФ.

Читайте также