Українцям пояснили, чи може роботодавець звільнити через переїзд чи виїзд за кордон

Росія продовжує криваву війну проти України, через що багато українців вимушено залишають свої домівки, переїжджаючи за кордон чи інші області.

У Південно-Східному міжрегіональному управлінні Держпраці роз'яснили, що робити з працівниками, які залишили місце проживання.

Там пропонують три варіанти вирішення питання:

  1. Перехід на віддалену роботу. Якщо специфіка дозволяє виконувати роботу дистанційно за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, роботодавцю доцільно перевести працівника, який залишив місце проживання, на віддалений режим.
  2. Відпустки та простій. Якщо такої можливості немає, працівнику можуть надати відпустки, зокрема без збереження зарплати. Якщо ж організація не працює через військові дії, всім співробітникам, незалежно від їхнього місцезнаходження, встановлюється простій.
  3. Прогули та звільнення. Якщо простій не оголошено, місцезнаходження працівника невідоме і він не виконує обов'язки, то роботодавцям рекомендують враховувати його відсутність як нез'ясовану. Однак це не може бути підставою для звільнення за прогул.

    Отримання пенсії в Україні після роботи у Польщі / Фото: facebook.com/Centrumis

Додамо, що звільнення працівників під час війни має особливості, що регулюються законодавством. Під час воєнного стану роботодавець може звільнити працівника за певних умов, наприклад, якщо є факт знищення засобів виробництва або неможливості їх відновлення.

Звільнення з ініціативи працівника також має свої особливості під час воєнного стану. Працівник може звільнитися за власним бажанням у строк, який він зазначає у заяві про звільнення.

Крім того, працівників можуть звільнити під час війни у зв'язку зі змінами в організації виробництва або в умовах праці.

Додамо, що раніше у Кабміні запропонували значно спростити звільнення українців із роботи.