Влітку та взимку на Україну чекає значний дефіцит електроенергії, - Куртєв

21 березня 2024 року статус-кво в енергетиці України було порушено через зміну стратегії ударів з боку Росії.

Про це розповів експерт у сфері енергетики Віктор Куртєв в ефірі програми Юрія Романенка.

"Вони зрозуміли, що бити мережу і порушити цілісність енергосистеми, створити системну аварію у них не вийде того сезону. Вони вистрілили весь свій стратегічний запас ракет, потім рік його накопичували", - зазначив Куртев.

Тепер удари завдаються по маневреній генеруючій потужності – Дніпровському каскаду ГЕС, великим тепловим електростанціям "Центренерго", Трипільській ТЕС та іншим.

За словами експерта, втрати потужностей, що генерують, дуже великі: "Цифру взагалі кажучи в ефірі називати точно як би неправильно, ми трохи менше 7000 втратили. Ось, але це дуже багато і дуже болісно". Куртев пов'язує це з недостатньою роботою ППО через дефіцит ракет і питань, пов'язаних з американською та іншою іноземною допомогою.

Зараз енергосистема України балансується за рахунок імпорту електроенергії у вечірній час, при цьому вдень іноді доводиться обмежувати генерацію сонячних станцій через її надлишок. У деяких областях південного сходу країни відбуваються невеликі відключення через мережеві обмеження.

"У нас є періодично в шести областях південного сходу невеликі відключення. Це пов'язано не з балансом системи. Це пов'язано з мережевими обмеженнями, тому що в цій частині перебили багато локальних генерацій", - пояснив Віктор Куртєв.

Моделювання показує, що влітку і особливо взимку на Україну чекають значні дефіцити електроенергії навіть за поточного складу генеруючих потужностей. За прогнозами експерта, зимовий дефіцит може досягати 5 ГВт у найважчому режимі.

Він наголосив, що для мінімізації наслідків необхідний інший рівень організації та спільне реагування на виклик такого масштабу.

Куртев також розповів, що будівництво "черепах" - тонкий план Путіна щодо утилізації дефіцитних ресурсів України.

Рекомендуємо повне відео розмови: