Влітку та взимку на Україну чекає значний дефіцит електроенергії, - Куртєв

Статус-кво в енергетиці України порушено, що привело до зміни стратегії ударів з боку Росії

21 березня 2024 року було оголошено про порушення статус-кво в енергетиці України через зміну стратегії ударів з боку Росії. Про це повідомив експерт у сфері енергетики Віктор Куртєв у ході програми Юрія Романенка.

"Вони зрозуміли, що бити мережу і порушити цілісність енергосистеми, створити системну аварію у них не вийде того сезону. Вони вистрілили весь свій стратегічний запас ракет, потім рік його накопичували", - зазначив Куртєв.

Тепер удари наносяться по маневреній генеруючій потужності, зокрема Дніпровському каскаду ГЕС, великим тепловим електростанціям "Центренерго", Трипільській ТЕС та іншим.

За словами експерта, потужні втрати генеруючих потужностей становлять понад 7000 втрат. Це велика і болісна втрата. Куртєв пов'язує це з недостатніми оборонними засобами та проблемами, пов'язаними з американською та іноземною допомогою.

Наразі Україна балансує енергосистему завдяки імпорту електроенергії ввечері, проте удень деякий час доводиться обмежувати генерацію сонячних станцій через її надлишок. У південно-східних областях країни також відбуваються невеликі відключення через мережеві обмеження.

"У нас є періодичні відключення в шести областях південно-сходу через мережеві обмеження, а не через неправильний баланс системи. В цій частині було перебито багато локальних генерацій", - пояснив Віктор Куртєв.

Прогнозуються значні дефіцити електроенергії в Україні

Моделювання показує, що навіть при поточних генеруючих потужностях, в Україні очікуються значні дефіцити електроенергії, особливо взимку. За прогнозами експерта, зимовий дефіцит може сягати 5 ГВт у найважчих умовах.

Куртєв вважає, що для мінімізації наслідків необхідне змінення рівня організації та спільної реакції на такий виклик такого масштабу.

Експерт також зазначив, що будівництво "черепах" є планом Путіна щодо утилізації дефіцитних ресурсів України.

Рекомендуємо переглянути повне відео розмови: