Шабунін визнав, що справа «Роттердам+» остаточно програна НАБУ

Суд ухвалив рішення закрити справу "Роттердам+" після того, як строки досудового розслідування вичерпалися, заявив голова "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін на ефірі "Радіо NV".

Він заявив: "Справу закрито остаточно. І не так вже й просто її відновити... Я не уявляю, як це можна зробити".

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що в жовтні 2023 року Вищий антикорупційний суд закрив справу "Роттердам+". Це сталося через те, що було вичерпано всі допустимі строки для проведення досудового розслідування.

Віталій Шабунін додав: "Я завжди був оптимістом, але в цьому кейсі моїй оптимістичній настанові було мінімум простору для реалізації, порівняно з попередніми випадками."

За даними, розслідування справи "Роттердам+" тривало понад 6 років, починаючи з березня 2017 року. За цей час прокуратура 4 рази закривала справу, вважаючи, що злочину не було, і 4 рази поновлювала розслідування. Тричі ВАКС (Вищий антикорупційний суд) задовольняв закриття справи, включаючи апеляційну інстанцію.

Суд також підтвердив, що в цій справі немає постраждалих, і це рішення стало законно. Неоспоримо було підтверджено невинуватість підозрюваних осіб і відсутність збитків за допомогою десятків експертиз, включаючи державні.