СБУ ліквідувала ще чотири схеми для ухилянтів від мобілізації

Служба безпеки України зупинила схеми для ухилянтів

Служба безпеки України розкрила та заблокувала ще чотири схеми для ухилянтів, які дозволяли їм, зокрема, нелегально виїхати за кордон.

Про це повідомили у прес-службі Служби безпеки України.

Зазначається, що зловмисники за гроші надавали військовозобов'язаним фальшиві медичні довідки та посвідчення представників громадських організацій. Послуги обходилися ухилянтам до 6000 доларів. Організаторів схем у чотирьох областях затримано.

У Полтаві затримано місцевого жителя, який продавав військовозобов'язаним членські квитки однієї з громадських організацій боротьби з корупцією. Документи зовні були схожі на посвідчення правоохоронців.

Зловмисник інструктував клієнтів про те, як використовувати "документ" при спілкуванні зі співробітниками ТЦК та уникнути вручення повістки.

На Житомирщині місцевий житель пропонував ухилянтам забронювати їх від мобілізації або "списати" з військового обліку за станом здоров'я. Його також затримали.

В Івано-Франківській області викрито керівника компанії-перевізника, який фіктивно оформляв ухилянтів на своє підприємство. Він вносив їхні персональні дані до системи "Шлях" для безперешкодного виїзду чоловіків за кордон як водії міжнародних пасажирських рейсів.

На Рівненщині ліквідували канал втечі військовозобов'язаних до країн ЄС. До організації нелегального трафіку причетний керівник місцевої фірми, яка займається вантажними перевезеннями.

Він із трьома спільниками оформлював ухилянтів водіями-дальнобійниками, які мають право на виїзд за кордон під час воєнного стану.

"За всіма викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності. Розслідування проводилося спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури", – додали в СБУ.

Повістка не може бути викинута

Раніше у ТЦК пояснили, чому не можна викидати повістку та яке покарання за це загрожує.