Сі у Франції не пішов на поступки щодо підтримки Росії - експерти

Президент Китаю не пішов на уступки під час перемовин з президентом Франції

Президент Китаю Сі Цзіньпін не пішов на поступки в перемовинах з президентом Франції Еммануелем Макроном, за результатами дводенного візиту до країни.

Президенти прагнули налагодити стосунки під час першої за п’ять років поїздки Сі до Європи після того, як відносини були зіпсовані через торговельні суперечки та підтримку Пекіном Росії в її вторгненні в Україну.

Відносини між країнами значно погіршилися після того, як Сі востаннє відвідав регіон у 2019 році, до пандемії коронавірусу. Європа звинувачує Пекін у субсидуванні галузей, які підривають його компанії в таких сферах, як електромобілі, але Макрон сказав своїм китайським гостям, що Європейський Союз не прагне розривати економічні зв’язки.

"Наша спільна мета — продовжувати відносини, — сказав Макрон делегатам у понеділок на франко-китайській діловій раді в Парижі. - Немає логіки у відокремленні від Китаю. Ми прагнемо захистити нашу національну безпеку, так само як ви - вашу. Це бажання взаємної поваги та розуміння, а також бажання продовжувати відкривати торгівлю, але гарантувати, що це справедливо в усі часи, чи то з точки зору тарифів, субсидій, чи доступу до ринків".

Сі Цзіньпін не пішов на поступки, сказав аналітик Стів Цанг, директор Інституту Китаю Школи східних і африканських досліджень Лондонського університету.

"Сі Цзіньпін не вважає, що Китай має проблему надлишкових потужностей. І він вважає, що європейська позиція щодо китайських електромобілів, наприклад, нерозумна", — сказав Цанг.

За словами Ніколаса Бекеліна, старшого наукового співробітника Китайського центру Пола Цая при Єльській школі права, торгові відносини схиляються на користь Пекіна.

Китай "багато експортує до Європи. Дефіцит торгівлі в Європі величезний і зростає. Політика зменшення ризиків або антисубсидійна політика, яку Європейський Союз хоче запровадити, займе багато часу — і оскільки вона впливає на різні країни Європейського Союзу по-різному, дуже важко дійти згоди", - сказав Беклен.

Цанг зазначив, що "політика Китаю завжди полягала в проголошенні нейтралітету, підтримці Путіна та відмові платити за це".

За його словами, санкції проти китайських компаній, які постачають зброю Росії, були б ефективними. "Для Сі Цзіньпіна важливо залишатись при владі, а це означає, що він повинен утримувати китайську економіку. Підтримка Путіна є бажаною річчю, але принципово збереження при владі переважає бажану мету підриву глобальної політики США. першість і лідерство", - сказав Цанг.

Джерело: Голос Америки