Сіярто зробив скандальну заяву щодо війни ‒ Україна відреагувала

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто звинуватив Європу у "глобалізації війни" в Україні.

За його словами, європейці нібито повинні були запобігти самій війні, тоді як натомість "ризики ескалації", навпаки, зростають, повідомляє Сhina Daily.

"Європейський Союз повинен був ізолювати війну, але натомість глобалізував її негативні наслідки. Ці неправильні рішення сильно нашкодили співпраці Сходу та Заходу. Санкції виявилися повним провалом, в результаті чого суттєво послабилася конкурентоспроможність ЄС", ‒ заявив Сіярто, який днями відвідав Гонконг.

Він додав, що цілі санкцій, зокрема тиск на Росію, не були досягнуті, а конкурентоспроможність європейської економіки "падає з кожним днем".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Представник МЗС України Олег Ніколенко відреагував на такі заяви з боку Угорщини. Він вважає, що Брюссель має вимагати пояснень у Будапешта щодо висловлювань міністра.

"Глава МЗС Угорщини поширює дезінформацію проти Європейського Союзу в інтересах Росії. Виявляється, що весь світ страждає від наслідків війни не тому, що РФ напала на Україну, а тому, що Європа глобалізувала конфлікт. На нашу думку, в Брюсселі мають запросити пояснень. Адже мова тут вже йде не лише про Україну, але і про намагання Угорщини похитнути європейські позиції в Азії", ‒ написав Ніколенко.

Сіярто вже не вперше висловлює критику у бік Євросоюзу та неодноразово закликав Україну сісти за стіл переговорів з країною-агресоркою.

Тим часом Угорщина разом із Сербією будує трубопровід для постачання російської нафти.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто 11 квітня приїхав у столицю країни-агресорки Російської Федерації Москву. Там він домовився про збільшення поставок газу з РФ та оновив угоду про фінансування і будівництво атомної електростанції "Пакш".

Угоди про енергетичну співпрацю Угорщини з Росією лише затягуватимуть повномасштабну війну РФ проти України. Економічний радник президента України Олег Устенко закликав Європейський Союз заблокувати ці домовленості. Він наголосив, що таким чином угорці спонсорують російські воєнні злочини в Україні.