Скільки храмів офіційно перейшли до Православної Церкви України за час війни: інфографіка

Більше 590 релігійних установ перейшли до Православної церкви України після повного ущемлення. Інформацію про це опублікувала платформа для роботи з відкритими даними "Опендатабот".

Зокрема, 589 українських релігійних громад перейшли від московського патріархату до Православної церкви України протягом війни. Найбільше релігійних установ змінили своє приналежність у Київській області (138), Хмельницькій області (125) та Вінницькій області (67).

З лютого 2022 року лише 59 релігійних установ примусово отримали назви, що показують зв'язок з РФ, в Єдиному державному реєстрі. Варто зазначити, що всі ці перейменування стали можливими протягом першого року повного ущемлення, а у 2023 році жодна релігійна установа не отримала такої назви у ЄДР. З самого початку війни лише вісім релігійних установ перейшли до ПЦУ з примусовою назвою у Єдиному державному реєстрі.

Зазначається, що наразі у країні продовжують працювати 8193 церкви Української православної церкви (Московського Патріархату). 99% або 8119 з них, незважаючи на вимоги закону, досі не вказали свою приналежність до патріархату країни-агресора у своїй назві.

Найбільше церков, пов'язаних з країною-агресором, зафіксовано на Донеччині - 683. Також значна кількість релігійних установ УПЦ залишилась на Вінниччині - 534, Дніпропетровській області (527) та Хмельницькій області (506).

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада України схвалила законопроєкт про заборону релігійних організацій, що пов'язані з РФ. За це рішення проголосували 267 народних депутатів, при цьому деякі з них вимагали не голосувати за законопроєкт, загрожуючи карою Божою.

Шостий апеляційний адміністративний суд встановив, що УПЦ МП з'єднана з Помісними православними церквами через Російську православну церкву (РПЦ). Зокрема, Українська православна церква Московського Патріархату в своєму управлінні керується постановами Архієрейського Собору РПЦ від 25-27 жовтня 1990 року.

Читайте також:

  • Досі існує правило - "батюшка сказав". В якій області найбільше прихильників Московської церкви
  • Підсанкційний політик, якого підозрюють у співпраці з РФ, захвалював главу Московської церкви в Україні
  • Заборона Московської церкви. Чому деяким українцям "стало стидно"