Скільки українців хочуть продовжувати жити у Литві: офіційні дані

Українські біженці активно продовжують тимчасове проживання в Литві

За останній час українські біженці виявили велику активність у продовженні тимчасового проживання в Литві. Біженці почали записуватися на прийом до Департаменту міграції та ділитися інформацією щодо правильного заповнення заяв. За даними Департаменту, за півтора тижні надійшло 19 тис. заяв від біженців, які бажають отримати заміну тимчасового захисту на види проживання.

Вже більше 52 тис. українських біженців користуються тимчасовим захистом у Литві. Департамент міграції вже продовжив посвідки на проживання 3 тис. отримувачів. Загалом у Литві проживає понад 86 тис. українців, і лише 52 тис. з них зареєстровані як біженці.

Литва продовжить тимчасовий захист для українських біженців

Литва продовжить тимчасовий захист для українських біженців до березня 2025 року. Процес продовження терміну тимчасового проживання розпочнеться незабаром. Зараз кількість українців, які мають тимчасовий захист, дійсний до 4 березня 2024 року, значною мірою зросла після початку агресії Російської Федерації проти України. Литва вже видала 46 тис. цифрових дозволів на проживання в рамках тимчасового захисту.

Значна кількість українців набуває популярності Литви

Литва стала популярною країною для українських біженців. У листопаді кількість громадян, які приїхали до країни, перевищила показники попереднього місяця. Загалом з початку російського вторгнення до Литви прибуло майже 83 тис. українських біженців, проте більше 30 тис. з них вже повернулися на рідну землю. Тим не менш, кількість прибуваючих знову зростає з листопада.

Дані Державного агентства Литви показують, що у вересні кількість реєстрацій становила 35-40 біженців на день, в жовтні - 15-17, а з початку листопада показник знову зрос до 20-25 на день.