Скількох українців стратили росіяни: заява Офісу генпрокурора

Офіс генерального прокурора веде 27 кримінальних проваджень щодо страт українських військовополонених окупантами. Це стосується вбивства 54 захисників. Про це розповів Юрій Бєлоусов, керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, у програмі "Суспільного".

За його словами, відео, яке з'явилося в соцмережах, засвідчує, що злочин стався біля Кринок на Херсонщині. Проте, деталі ще перевіряються.

Бєлоусов закликав не розголошувати імен загиблих і пам'ятати про них. Він також зазначив, що ці злочини мають політичну підтекст, що свідчить про політику Росії.

За даними Офісу генпрокурора, страти українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року. Перший вирок за цей злочин вже був винесений російському військовому на Чернігівщині. Розслідування ускладнюється тим, що прокурори та слідчі не мають доступу до місця злочину або можливості оглянути тіла. Але, на щастя, українські правоохоронні органи займаються цією роботою.

Офіс генерального прокурора співпрацює з Міжнародним кримінальним судом, Моніторинговою місією ООН, розвідувальними органами та неурядовими організаціями, які також збирають інформацію про ці злочини.

Згідно з звітом Управління верховного комісара ООН з прав людини, Моніторингова місія ООН з прав людини виявила, що російських військових, які прийшли на територію України, катують у транзитних місцях після їх евакуації з бойових дій. Зокрема, вісім полонених заявили про те, що їх утримували в підвалах приватних будинків в Харківській області. Також були факти побиття імітації страт.

Варто зазначити, що Україна дозволила Моніторинговій місії ООН повний доступ до офіційних пунктів інтернування, де утримувалися російські полонені. ЗМІ також показали, що умови для російських полонених в Україні є гуманними та надзвичайними. Вони мають відпочинкові кімнати, трьохразове харчування, душі, бібліотеку, спортивні майданчики та шпиталі.

Україна забезпечує полоненим роботу та плату за неї. Їх робочий день триває вісім годин, під час яких вони займаються кулінарією, меблевим ремонтом, пакуванням тощо.