Словаччина не підтримує 12-й пакет санкцій ЄС проти РФ: причина

Словаччина відмовляється підтримувати 12-й пакет санкцій ЄС проти Росії, якщо в ньому буде заборона на імпорт російського ядерного палива. Про це повідомив міністр закордонних та європейських справ Словаччини Юрай Бланар.

За словами міністра, нові санкції ЄС проти РФ не повинні поширюватися на паливо для атомних електростанцій, оскільки словацькі АЕС ще не готові до використання іншого палива, і це є критично важливим питанням для словацького уряду.

Оскільки Росія є єдиним постачальником ядерного палива для Словаччини, країна виступає проти введення обмежень на його імпорт.

Міністр також зауважив, що політика санкцій не припинила діяти в Росії, і вона сильно вплинула на бізнес в ЄС, включаючи словацький бізнес.

Представник партії "Прогресивна Словаччина" Томаш Валасек додав, що якби санкції стосувалися імпорту ядерного палива з РФ, будь-який словацький уряд наклав би вето на пакет.

Нагадаємо, що ЄС готує 12-й пакет санкцій проти РФ, який включає заборони на продаж танкерів, що були у використанні, для унеможливлення обхіду санкцій, пов'язаних з експортом нафти.

Раніше було повідомлено, що 12-й пакет санкцій, ймовірно, стосуватиметься сина колишнього президента РФ Дмитра Медведєва і родички Володимира Путіна.