Що змінилось на лінії фронту: аналітики показали нові карти бойових дій

Українські війська ведуть позиційні бої з російськими загарбниками біля Бахмута.

А в самому місті "вагнерівці" завершують покидати позиції, передають їх регулярним військам РФ. Про це повідомили в Інституті вивчення війни (ISW).

Аналітики також опублікували свіжі карти бойових дій.

Ситуація на Луганщині та Харківщині

Російські війська 3 червня продовжили обмежені наступальні дії в районі Куп'янська та Сватового. За даними українського Генштабу, російські війська вели невдалі наступальні дії в районі Новоселівського Луганської області.

Один з російських військових блогерів стверджував, що українське підкріплення прибуло під час російських наземних атак поблизу Новоселівського. Російські сили вимушені були відступити в напрямку Куземівки. Блогер також писав, що українські війська контратакували в бік Куземівки, але росіяни нібито відбили штурм.

Інші російські джерела стверджували, що війська РФ здійснили наземні атаки поблизу Дворічної, Масютівки та Синьківки.

Окрім того, російські війська 3 червня продовжили обмежені наступальні операції на північний захід і південь від Кремінної. У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні операції поблизу Макіївки, Білогорівки та Спірного. Російський військовий блогер стверджував, що бої в районі Макіївки тривають біля траси Р-66 (Кремінна Сватове) і що російські війська просунулися в лісах на захід від Кремінної.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Ситуація в Донецькій області

Станом на 3 червня регулярні російські війська, ймовірно, завершують замінювати "вагнерівців" на позиціях в Бахмуті. При цьому темпи наземних наступальних дій біли низькими.

Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії за 6 км на захід від Бахмута в районі Іванівського.

Один з російських військових блогерів заявив, що російські та українські сили ведуть позиційні бойові дії на північному та південному флангах Бахмута. Він стверджував, що українські сили зміцнюють оборонні лінії в цьому районі, тому що російські сили мають намір відновити свої наступальні зусилля 5 червня, у заявлену дату завершення виведення бойовиків "Вагнера" з Бахмута.

Російські війська 3 червня продовжували зосереджувати наступальні зусилля біля Мар'їнки. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили 14 наземних атак РФ у Мар'їнці та поблизу Олександрівки. За даними українського Генштабу, російські війська не вели наземних ударів поблизу Авдіївки.

Російські військові блогери стверджували, що російські війська захопили певну територію в північно-західній Мар'їнці і що війська РФ, ймовірно, спробують оточити місто у червні. Один з російських воєнкорів також стверджував, що сили РФ досягли обмежених успіхів на північ від Авдіївки, і скаржився, що українські війська успішно стримували російські наступальні зусилля на захід від Авдіївки поблизу Красногорівки.

За даними російських джерел, українські сили продовжували обмежені наземні атаки на заході Донецької області 3 червня. Російський військовий блогер стверджував, що українські війська намагаються перехопити ініціативу на Вугледарському напрямку, але поки немає жодних повідомлень про те, що українські війська прорвали російські лінії.

Ще один російський блогер писав, що українські сили досліджують російську оборону для майбутніх атак поблизу Павлівки та Микільського. За даними міноборони РФ, російські війська завдали ударів по українських позиціях біля контрольованої Росією Павлівки, що узгоджується з іншими заявами Росії про активність у цьому районі.

Ситуація на півдні України

Українські та російські джерела заявляли, що 3 червня українські війська продовжували обстрілювати тилові позиції росіян на півдні України. Південне оперативне командування ЗСУ повідомило, що підрозділи української авіації завдали ударів по районах концентрації росіян у Скадовському районі Херсонської області.

Російські джерела стверджували, що українські сили завдали ракетних ударів по Бердянську Запорізької області, і що російська протиповітряна оборона перехопила шість невідомих українських ракет. Окупанти також повідомляли, що поблизу Мелітополя Запорізької області діяла російська протиповітряна оборона, місцеві жителі чули кілька вибухів у цьому районі.

На 3 червня російські війська продовжували розширювати укріплення в тилових районах Херсонської області. На геолокаційних кадрах, опублікованих 3 червня, видно нещодавно зведені оборонні споруди "Зуби дракона" за 87 км на південний схід від Херсона. Фортифікаційні споруди розташовані з північного боку траси E97, основної наземної лінії зв'язку, що з'єднує окупований Крим зі Скадовськом та Олешками.

Російські окупанти основні зусилля зосереджують на спробах повністю захопити Луганську та Донецьку області.

Протягом минулої доби на основних напрямках фронту відбулось 23 бойових зіткнення. Про це вранці 4 червня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.