Соцслужба перевірить усі українські заклади, де проживають діти: причина

Соцслужба перевіряє заклади для дітей
Соцслужба перевіряє заклади для дітей

Нацсоцслужба проведе перевірки в усіх закладах, де цілодобово живуть діти, з метою виявлення можливих фактів насильства щодо них чи порушення інших прав.

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович вирішила провести перевірки у всіх закладах, де діти проживають цілодобово, з метою виявлення можливих фактів насильства чи порушення інших прав дітей. Таке рішення було ухвалено після інформації про рекабілітаційний центр у Львівській області.

“Для цього служба розробила спеціальний опитувальник, який допоможе виявити порушення, не травмуючи почуття дітей. Крім того, я хочу наголосити, що найкраще, якщо всі діти в Україні, навіть з особливими освітніми потребами, зможуть навчатися поблизу своїх будинків та щовечора повертатися додому”, - йдеться у заяві.

Щодо особливих освітніх потреб дітей, Жолнович зазначила, що зараз діти мають навчатися у спеціальних школах, кількість яких обмежена. Це утруднює постійний доступ батьків до них:

“Зрозуміло, що щоденно добиратися до таких шкіл є неможливо, тому потрібні не окремі заклади, а класи в загальних школах. Тоді батьки зможуть вибрати навчальний заклад поблизу свого будинку”.

Міністерка також закликала збільшити кількість сімейних форм виховання в громадах та розвивати інклюзивні класи в загальних школах, щоб батькам не довелось звертатися до далеких закладів освіти.

Нагадаємо, що Дмитро Лубінець повідомив про знущання над дітьми у реабілітаційному центрі на Львівщині. У цьому центрі перебувають найвразливіші категорії дітей-сиріт: діти, які позбавлені батьківського піклування; ті, хто перебуває у складних життєвих обставинах; діти з особливими освітніми потребами.

Після події Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження.

Читайте також