Сьогодні в Україні відзначають День Соборності

Україна відзначає День Соборності 22 січня у зв'язку з злукою Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР), яка відбулася у 1919 році.

Офіційно День Соборності став державним святом України лише у 1999 році після виходу відповідного указу Леоніда Кучми.

З 2011 по 2014 рік в цей день відзначався "День Соборності і Свободи України", коли День Свободи об'єднався з Днем Соборності, але цей указ було скасовано Петром Порошенком в 2014 році.

Також 22 січня відзначають прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради у 1918 році, який оголосив повну незалежність УНР.

Переговори про об'єднання між УНР і ЗУНР пішли з жовтня 1918 року, а Акт Злуки було ухвалено 22 січня 1919 року в Києві. Гербом об'єднаної держави став тризуб.

Проте, об'єднання не завершилося, адже ЗУНР існувала до літа 1919 року, а потім зникла з політичної карти разом з УНР, яка ввійшла до складу СРСР і Польщі. Цю інформацію повідомляє Апостроф.

Один з головних обрядів у День Соборності - побудова "живого ланцюга". Перший ланцюг в Україні з'єднав Івано-Франківськ, Львів і Київ 21 січня 1990 року. Традицію побудови ланцюга продовжують виконувати щорічно в багатьох містах України.

Читайте також:

  • День Злуки. 12 ключових фактів про свято, яке об'єднує українців
  • Як День Соборності став протидією російській пропаганді