Сон впливає на наш імунітет

Поганий сон може провокувати запальні процеси, підвищувати кров'яний тиск, інсулінорезистентність, вироблення кортизолу та бути причиною появи зайвої ваги. Особливий зв'язок має сон з імунною системою.

Без достатньої кількості сну людина виснажується, концентрація та працездатність знижуються, погіршується настрій. Недосипання позначається і зовнішньому вигляді: темні кола під очима, сірий, землистий колір обличчя – це брак сну. Крім того, дефіцит сну може призвести до більш слабкого функціонування NK-клітин, Т-лімфоцитів і моноцитів, а також збільшення кількості кортизолу в крові, послаблюючи, таким чином, імунну систему.

За останні кілька десятиліть наука про сон зазнала масштабних змін, виявивши величезну важливість сну практично для кожної системи організму. У міру того, як дослідження поглиблювалися у зв'язку між сном та фізичним здоров'ям, ставало все більш очевидним, що сон та імунна система тісно пов'язані.

Під час сну тіло відпочиває та відновлюється – частота серцевих скорочень та обмін речовин уповільнюються, а кількість вдихів за хвилину зменшується.

Сон також впливає на роботу мозку. Під час сну мозок систематизує інформацію, зібрану протягом дня, аналізує її, залишаючи лише необхідні вихідні дані.

Під час фази REM (фаза швидкого сну та швидкого руху очей) відбувається відновлення нейромедіаторів, що важливо для якості психічного благополуччя та розумового функціонування, а також для пам'яті та навчання.

Сон є важливим для нас, тому що він впливає на всі аспекти здоров'я людини. Добре відпочивший організм функціонує краще, ми запам'ятовуємо більше інформації і приймаємо більш продумані рішення.

Людина, що виспалася, відрізняється кращим настроєм, вона позитивно відноситься до різних ситуацій. Крім іншого, під час сну відновлення та оновлення тканин організму відбувається швидше. А ще сон уповільнює процеси старіння організму.