Соратник президента заперечив, що Конституція забороняє громадянам України мати паспорти інших країн

Конституцію України не обмежує множинне громадянство

Голова парламентського комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко заявив, що Конституція України не забороняє множинне громадянство. Він вважає, що це неправильна інтерпретація і закликає керуватися Конституцією та засадами рівності усіх громадян.

Мережко зауважив, що Україна на шляху до вступу в Європейський Союз, де передбачене громадянство ЄС. Він також підкреслив, що закон, який обмежує громадянина України в правах, є антиконституційним і порушує його засадничі права.

Мережко відзначив, що людина, яка стала громадянином країни, повинна мати права і обов'язки у всій повноті. Законопроєкт про множинне громадянство, який подав президент Володимир Зеленський, спрямований на охоплення українців, які проживають за кордоном, і іноземців, що воюють на боці України.

Проект закону дозволить отримати множинне громадянство спрощеним порядком для громадян країн ЄС та, можливо, Ізраїлю. Варто зазначити, що ця ідея не зустріла підтримку у попередньому опитуванні, але Мережко вважає, що це важлива ініціатива на шляху до європейської інтеграції.