Спочатку мороз вражає руки, ноги, ніс та вуха: коли настає смерть від холоду

Для організму холодний період стає справжнім викликом.

Наше тіло використовує рецептори для вимірювання температури. Якщо вона падає, організм намагається активізувати метаболізм, щоб зберегти баланс. Метаболізм зігріває тіло. У цьому процесі важливу роль відіграє кровообіг. Оскільки від холоду кровоносні судини звужуються, ними починає переміщатися недостатня кількість крові, пише "Німецька хвиля".

Цей процес робить клітини різних тканин тіла крихкими та завдає болю. Спочатку холод вражає пальці рук і ніг, ніс і вуха, а якщо температура тіла продовжує знижуватися, то змін зазнають серце, легені, мозок і вони починають працювати обмежено.

Якщо температура тіла опускається на два градуси, настає переохолодження. Тоді організм починає працювати ще активніше, щоб захистити себе, тому підвищується тонус м'язів, і це викликає тремтіння в тілі.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Коли температура тіла опускається до 32 градусів, то тремтіння припиняється і це погано. Це означає, що в організмі просто не залишилося енергії - її не вистачає навіть для того, щоб тремтіти. За цих умов мозок і нервові закінчення більше не передають сигнали, і людина починає відчувати оніміння в руках і ногах. У цій фазі біль зникає, але сама людина вже не взмозі рухатися і розмовляти.

Коли температура тіла опускається нижче 29,5 градуса, головний мозок перестає працювати. Людина в такому стані втрачає свідомість. Замість 60 ударів серцебиття скоротиться до 1-2 ударів на хвилину. Кров більше не перекачується по тілу достатньо швидко, що в більшості випадків спричиняє смерть від холоду.

Холод і його наслідки

Холод може бути дуже підступним, а переохолодження - один із найбільших ризиків (разом із переломами кінцівок), які несе із собою зима. Переохолодження може бути локальним (обмороження) або загальним (замерзання).

Місцеве або локальне обмороження розвивається у кілька стадій. Перший ступінь - відчуття оніміння, поколювання, обпечення. Уражена шкіра - бліда, після зігрівання набрякає, червоніє або багряніє. Таке ушкодження зазвичай повністю відновлюється через декілька днів без наслідків. Другий ступінь - поява пухирців із прозорою рідиною.