Споживачам газу пригрозили штрафами до 500 тисяч гривень: за що можуть покарати

Українців попереджують про серйозні санкції за порушення при обліку та використанні природного газу.

У Дніпровській філії "Газмережі" повідомляють, що вже понад сотня випадків порушень була виявлена з початку року. Споживачі втручалися в роботу лічильників або робили несанкціоновані врізки в газопроводи, намагаючись заощадити на оплаті.

Газовики нагадують, що незаконні дії фіксуються за допомогою спеціальних технічних засобів, і за це передбачено штрафи до 500 тисяч гривень.

"Згідно з вимогами Кодексу газорозподільних систем за нелегальне використання газу недобросовісні споживачі повинні відшкодувати завдані Оператору ГРС збитки. Залежно від виявленого виду порушень їх розмір може коливатися від 3,5 тис. грн. до 500 тис. грн.", - попередили у "Газмережі".

Факти розкрадання газу докладно документуються, і якщо споживач не визнає провину та не компенсує збитки, питання передається до суду. В цьому випадку до штрафу додаються ще й судові витрати.

У "Газсеті" закликають споживачів суворо дотримуватись правил експлуатації газового обладнання, щоб уникнути серйозних фінансових втрат через санкції за нелегальне використання ресурсу.

Додамо, що в Україні порушення правил використання комунальних послуг можуть бути оштрафовані на десятки тисяч гривень, а різні порушення загрожують різним покаранням.