Справа Стуса: чи залишилося щось засекреченим? Архів СБУ дав відповідь

Архів СБУ зображує Справу Стуса
Архів СБУ зображує Справу Стуса

Архів СБУ розсекретив усю справу Василя Стуса, проте він зауважує, що є деталі, які можуть бути невідомі широкому загалу. Це підтверджує Андрій Когут, очільник Архіву СБУ.

Він пояснює, що хоча дослідник або журналіст міг ознайомитися з усіма матеріалами справи, проте є можливість, що деякі деталі пропустили їхню увагу. Архіваріус підкреслює, що невідомі широкому загалу факти і засекречені факти - це різні речі.

За словами Когута, не брав книжку Вахтанга Кіпіані про справу Стуса тільки лінивий. Всі говорять про другу справу Стуса, хоча дійсно варто звертати увагу на обидві справи. Але це питання фокусу уваги.

Архів СБУ створив дві онлайн-колекції про другу справу Стуса, які тепер доступні для перегляду всім користувачам інтернету. Проте Когут зазначає, що можуть бути деякі деталі, які він не помітив.

Перший арешт і ув'язнення: 12 січня 1979 року, поет провів у слідчому ізоляторі дев'ять місяців. У вересні того ж року київський обласний суд за звинуваченням у "антирадянській агітації й пропаганді" засудив Стуса до 5 років позбавлення волі та 3 років заслання. Покарання відбував у Мордовії та Магаданській області.
Другий арешт і ув'язнення: У травні 1980 року був знову заарештований, визнаний особливо небезпечним рецидивістом і у вересні засуджений на 10 років примусових робіт і п'яти років заслання. Відмовився від послуг призначеного йому адвокатом Віктора Медведчука. Проте Медведчука все одно було затверджено адвокатом. Покарання засуджений відбував у виправно-трудовій колонії "Перм-36" у селищі Кучино (тепер Чусовського району Пермського краю, Росія).

Колекція документів про справу Стуса, розсекречена архівом СБУ, викликала великий інтерес серед українців. Книга Вахтанга Кіпіані про цю справу вже набрала популярності, продано майже 100 тисяч примірників і попит продовжує зростати.

Раніше повідомлялося, що активіст Юрій Павленко, відомий як Хорт, змусив Державне бюро розслідувань відкрити кримінальне провадження щодо вбивства Василя Стуса. Він звернувся до суду, щоб змусити власті розслідувати цей випадок. Про це активіст повідомив у своєму Facebook.

Нагадаємо, книга Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" має великий успіх, її вже продали понад 100 тисяч примірників. Попит на неї збільшився після того, як політик Віктор Медведчук виступив проти видавництва і автора, і намагався заборонити продаж книги. Про це повідомив сам Вахтанг Кіпіані на зустрічі з активістами волонтерської організації "Разом для України" в Нью-Йорку.

Читайте також