США хочуть заборонити імпорт урану з Росії - ЗМІ

Президент США Джо Байден розглядає заборону на імпорт урану з Росії

Адміністрація Джо Байдена активно вивчає можливість введення адміністративної заборони на імпорт збагаченого урану з Росії. Пропозиція передбачає заборону до тих пір, поки відповідний законопроект не буде ухвалений Конгресом.

За даними джерел Bloomberg, представники Ради національної безпеки та Міністерства енергетики США разом з іншими відомствами обговорюють це питання. Наразі конкретних рішень ще не ухвалено. Як зазначають експерти, як уряд, так і атомна промисловість вважають, що найкраще було б, якщо заборона була б запроваджена на рівні закону, оскільки скасування закону складніше, ніж виконавчих розпоряджень.

За даними Департаменту енергетики США, майже чверть збагаченого урану, який використовується в енергетиці країни, поставляється з Росії. Це приносить Росії близько 1 мільярда доларів щороку. Однак Білий дім виражає побоювання, що така залежність від російського урану може загрожувати економіці США. Крім того, заміна російського урану може призвести до підвищення вартості палива на 20%.

Законопроєкт про заборону імпорту урану, який передбачає відтермінування до 2028 року, ухвалила Палата представників у грудні 2023 року. Проте його розгляд у Сенаті заблокував республіканець Тед Круз із Техасу.

Міністр енергетики США Дженніфер Гренхольм висловила своє стурбовання довготривалими наслідками даної ситуації. Вона зазначила, що адміністративні заходи можливі, але найкраще було б діяти з боку Конгресу.

Джерело: NV