США "зірвали" спецоперацію України на території РФ, - NYT

Вибух на тлі будівлі у РФ
Вибух на тлі будівлі у РФ

Міністри оборони США та Росії провели несподівану телефонну розмову

На початку липня сталася несподівана телефонна розмова між міністрами оборони Сполучених Штатів Америки та Російської Федерації. Ця розмова могла запобігти проведенню Україною резонансної операції на території Росії. За інформацією The New York Times, таких дзвінків вже було декілька, але голова Пентагону завжди був ініціатором.

12 липня новий міністр оборони Росії Андрій Білоусов несподівано зателефонував своєму американському колезі Ллойду Остіну. Він повідомив, що російська сторона мала інформацію про підготовку Україною "таємної операції" проти Росії, яка нібито мала схвалення від США. Міністр РФ поцікавився, чи Пентагон знає про такі плани та чи осознає ризики надзвичайного загострення відносин між США та РФ.

Представники Пентагону були здивовані цими повідомленнями і заявили, що не мають інформації про таку операцію. Проте вони сприйняли цю інформацію серйозно і зв'язалися з українськими партнерами, попередивши про небажаність проведення такої операції, якщо вона справді планувалася.

Це вже не перший раз, коли Сполучені Штати висловлюють своє незадоволення відносно українських операцій на російській території. У Пентагоні критично ставляться до ударів по Кримському мосту, російській військовій базі в Криму та нафтопереробних заводах РФ. Вони вважають, що такі дії не дають Україні значних переваг, але збільшують ризик ескалації конфлікту і створюють небезпеку для європейських країн.

The New York Times зазначає, що українська сторона не завжди повністю розкриває свої військові плани, особливо щодо операцій на російському тлі. Це становить проблему для США, які є головними партнерами України. Такі контакти між країнами можуть вплинути на поведінку України під час війни.

Українська сторона та Кремль відмовилися коментувати інформацію про телефонну розмову міністрів оборони. Міністерство оборони Росії також не надало коментарів з приводу цього випадку.

Глибока залежність та збереження комунікаційних каналів між США та Росією

Експерти вказують, що цей випадок свідчить про існування комунікаційних каналів між Сполученими Штатами та Росією навіть під час гострого протистояння. Такі контакти можуть впливати на рішення та дії України під час війни.

Зауважимо, що раніше The New York Times повідомила про удар Росії по Охматдиту із застосуванням ракети, в якій була американська мікросхема.

Читайте також