Стало відомо, скільки грошей Україна може заробити на брухті зі знищеної техніки РФ

За майже два роки війни українські сили оборони знищили 15 000 одиниць російської бронетехніки, що становить близько 1 млн тонн металобрухту. Україна може заробити 7 млрд гривень, реалізуючи цю техніку.

Знищена російська техніка утворила понад 1 млн тонн металобрухту від 24 лютого 2022 року. Ці дані наводить «Українська асоціація вторинних металів» («УАВтормет»).

Відомості про такий металобрухт знаходяться на обліку Управління відчуження та утилізації Міноборони України. Наразі накопичилось понад 12 тисяч тонн металобрухту чорних металів, включаючи 541 тонну брухту з дорогоцінними металами.

Брухт також знаходиться на складах Державної прикордонної служби, Національної поліції та СБУ, які потребують охорони, що вимагає фінансових витрат.

Останні роки брухт на українських складах міністерства лише накопичувався через складну процедуру реалізації. Боялися взятися за його передачу, оскільки це могло загрожувати недоотриманням коштів та юридичним наслідкам, розповідає начальник Управління відчуження та утилізації Олег Коваль.

Проте внутрішні ціни на брухт не роблять його продаж вигідним в Україні, у порівнянні з продажем на кордоні з Польщею. Тонна брухту вуглецевої сталі може бути продана за 300-320 євро. Вартість переробки тонни військового брухту в Україні наближається до або перевищує ринкову ціну на 10-15%.

Експорт відходів та брухту чорних металів зріс учетверо за десять місяців 2023 року порівняно з аналогічним періодом минулого року. Обсяг експорту становив майже 147000 тонн та приносив $42 млн в грошовому еквіваленті. Проте експортувати конверсійний брухт чорних та кольорових металів Міноборони заборонено.

У 2021 році Верховна Рада встановила експортне мито на металобрухт у розмірі 180 євро за тонну для захисту внутрішнього ринку. Компанії, які експортують брухт до ЄС, можуть отримати сертифікат EUR.1, що зменшує сплату мита з 180 євро до 3 євро за тонну.

Проте дуже важко довести, що брухт з російської техніки має «українське походження». Крім того, Мінобороні заборонено експортувати цей брухт.

Знищена ворожа бронетехніка є основним джерелом металобрухту. Щоб не втрачати можливість заробити на реалізації військового брухту та створити нові робочі місця, голова «УАВтормету» Олександр Шейко пропонує налагодити переробку цього брухту в Україні. До них вже звернулися іноземні компанії, які розглядають можливість будівництва переробних центрів в Україні. Тепер треба мати згоду Міноборони для впровадження цих інвестицій. Відповідне рішення вже направилося на розгляд Кабінету міністрів.

Якщо уряд підтримає цю ініціативу і прийме відповідний документ, Мінобороні буде надано право самостійно продавати цей брухт через відкриті торгові майданчики, подібні до Prozorro, до кінця цього року або на початку наступного. Поки що документ потребує погодження від Міністерства фінансів, Міністерства економіки та Міністерства стратегічного розвитку та промисловості.

Витрати Росії на армію, яка веде війну з Україною, перевищують затверджений бюджет на ці цілі. Щороку вони змушені подвоювати кошти, які планують витратити на військові потреби. Вартість протистояння оцінюється як мінімум в $100 млрд на рік. Нагадаємо, що влада Росії планує значно збільшити витрати на армію у 2024 році.

Варто зазначити, що кожен день війни коштує українському бюджету $100 млн.