Стаття Financial Times про енергетику має ознаки ІПСО в інтересах Росії – Міненерго

Енергетика має ознаки ІПСО в інтересах Росії
Енергетика має ознаки ІПСО в інтересах Росії

Міністерство енергетики заявляє, що стаття британської газети Financial Times про те, що Росія знищила понад половину енергетики України, є маніпулятивною інформаційно-психологічною операцією, що створює негативний наратив щодо Росії. Про це повідомило Міненерго.

У Міненерго заявили, що стаття використовує посилання на анонімні джерела в українському уряді, що підігріває сумніви щодо її достовірності. Міністерство наголошує, що аудиторія повинна розуміти, що інформація, отримана від анонімних джерел без офіційного підтвердження, не є надійною, а висновки можуть бути маніпулятивними.

Міненерго вважає, що твердження представника української влади про необхідність готуватися до життя в холоді і темряві є спробою поширити страх і паніку серед населення.

Також міністерство назвало неправдою те, що статті стверджує, що тарифи на електроенергію для населення підвищилися у два рази. Вони пояснюють, що тарифи збільшилися на 63%, а не на 100%, тому в статті міститься велика різниця в цифрах.

Міністерство заявляє, що стаття змішує правдиві і фальшиві дані і намагається вплинути на емоції читачів.

За даними Міненерго, в Україні зросла кількість інформаційних вмішувань, пов'язаних з енергетикою, які мають ознаки інформаційно-психологічних операцій і спрямовані на створення соціальної напруги та недовіри до влади.

Конкретні дані про ситуацію з енергетикою в Україні

Згідно зі статтею у Financial Times, Україна втратила більше половини своїх генеруючих потужностей через вторгнення Росії, і зараз їх обсяг складає менше 20 ГВт. Вона також прогнозує, що російські атаки на енергосистему можуть призвести до того, що українцям доведеться жити в холоді і темряві протягом наступної зими.

Дефіцит електроенергії в Україні призвів до аварійних відключень електрики у дванадцятьох областях. Це Харківська, Сумська, Київська, Черкаська, Чернігівська, Івано-Франківська, Рівненська, Волинська, Львівська, Одеська, Запорізька та Кіровоградська області.

Крім того, у четвер, 6 червня, очікується дефіцит електроенергії протягом усієї доби. Ліміти на споживання електроенергії будуть діяти у кожній області з 00:00 до 24:00.

З 31 травня Кабінет міністрів підвищив тариф на світло для населення. За середнє щомісячне споживання електроенергії в обсязі 170 кВт*год, платіжка за електроенергію зросте на 285 грн. Новий тариф становитиме 4,32 грн за кіловат.

Читайте також