Столтенберг знайшов компроміс із Угорщиною за допомогою НАТО Україні

Столтенберг знайшов компроміс із Угорщиною за допомогою НАТО Україні

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Угорщина не буде брати участь у майбутніх рішеннях альянсу стосовно України, проте і не стане їх блокувати.

Під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном у Будапешті, Столтенберг повідомив, що на саміті НАТО очікується схвалення провідної ролі в координації та наданні допомоги Україні у сфері безпеки та навчанні, а також довгострокового фінансування військової підтримки.

Столтенберг: Угорщина не братиме участі в цих зусиллях НАТО, і він прийняв цю позицію.
Столтенберг: Було досягнуто домовленості, що угорський персонал та фінанси не будуть залучені до цієї діяльності, але Угорщина не буде проти цих зусиль і дозволить іншим союзникам просуватися вперед.

Віктор Орбан, у свою чергу, зауважив, що позиція Угорщини щодо війни Росії проти України відрізняється від більшості союзників, але Угорщина визнає наявність різних думок у НАТО.

Орбан: Угорщина не має намірів блокувати будь-які рішення альянсу, які можуть відрізнятися від її аналізу ситуації.
Орбан: Угорщині було надано гарантії щодо неучасті в операціях за межами території НАТО, особливо коли йдеться про війну Росії проти України. Угорщина не надаватиме фінансування, персонал чи територію для залучення в цю війну.

Столтенберг висловив задоволення досягнутою домовленістю, яка дозволить союзникам НАТО схвалити рішення щодо України, враховуючи позицію Угорщини про неучасть у них.

Читайте також: