Штраф 34 тисяч або без прав на півроку: в Україні готують покарання для "гучних" водіїв

Гучні водії отримають штрафи та позбавлення прав
Гучні водії отримають штрафи та позбавлення прав

У Верховній Раді зареєстровано законопроект щодо боротьби з гучними автомобілями

Депутати Верховної Ради України внесли до законодавства законопроект №9564, який спрямований на боротьбу з водіями, чиї транспортні засоби мають надмірний рівень шуму. Ініціатива передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів. Законопроект підтримується групою народних депутатів, яку очолює Давид Арахамія.

У законопроекті передбачено такі заходи:

  • Перше порушення буде покаране штрафом в розмірі 17 000 гривень (1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).
  • Повторне порушення веде до штрафу у розмірі 34 000 гривень (2 000 неоподатковуваних мінімумів).
  • Також можливе позбавлення права керування транспортним засобом на період від 3 до 6 місяців.

Порушення будуть розглядатися поліцією (у разі першого порушення) та судами (при повторному порушенні).

Автори законопроекту стверджують, що його необхідність обумовлена популярністю "тюнінгу" вихлопних систем, особливо серед молоді та мотоциклістів. Незаконні модифікації, такі як "прямоткові глушники" та "подвійні спортивні системи", призводять до надмірного шуму.

У законопроекті звертається особлива увага на вплив надмірного шуму у воєнний час. Гучні звуки можуть викликати паніку серед громадян через їх схожість зі звуками ворожих безпілотників та інших військових загроз.

Важливо відзначити, що цей закон буде діяти тільки у населених пунктах, а не під час спортивних змагань або заходів за межами міст та сіл.

Законопроект також пропонує внести зміни до законів "Про дорожній рух" та "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення".

Зараз законопроект розглядається у комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. Дальший розвиток цієї ініціативи залежить від рішення парламентаріїв та можливих корекцій у ході законодавчого процесу.

Нагадаємо, що раніше ми повідомляли про введення нових штрафів для українських автомобілістів, які фальсифікують пробіг автомобілів.

Читайте також