The Times: Байден може дозволити Україні удари по РФ ракетами Storm Shadow/Scalp

Зображення ракети Storm Shadow/Scalp на літаку
Зображення ракети Storm Shadow/Scalp на літаку

Президент США Джо Байден розглядає можливість дозволити Україні використовувати британські та французькі ракети Storm Shadow/Scalp для ударів по військових цілях у Росії, повідомляє видання The Times з посиланням на двох обізнаних співрозмовників.

За даними джерел, Байден може дозволити застосування цих ракет, оскільки Велика Британія і Франція підтримують такий крок. Проте використання американських ракет ATACMS, ймовірно, буде заборонено.

Планується, що президент США обговорить це питання з європейськими лідерами, щоб дізнатися їхню думку стосовно можливих змін у політиці. Вже зараз Велика Британія і Франція підтримують зняття обмежень на використання своїх далекобійних ракет Україною, але США ще не готові до цього через страх перед ескалацією конфлікту.

У серпні 2024 року Пентагон повідомив, що політика США з обмеження далекобійних ударів по Росії залишається без змін. Однак Вашингтон дозволяє Україні відповідати на російські атаки з прикордонного регіону Сумської області, включаючи Курську область РФ.

В кінці серпня міністр оборони України Умєров передав американським високопосадовцям список потенційних цілей у Росії для далекобійного удару.

11 вересня Байден заявив, що продовжується робота над питанням надання Україні дозволу на використання далекобійної західної зброї проти військових цілей у РФ.

Читайте також