Топ найбільших застав підозрюваним: Насіров очолює, хто за ним

Найбільшими заставами на сьогоднішній день є 523 млн грн для колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова і 402 млн для ексзаступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова.

Рейтинг сум, призначених під час повномасштабної війни, опублікував портал "Слово і діло".

Насірова підозрюють в отриманні понад 722 млн грн хабаря, нагадують.

Ексчиновник заявив, що 523 млн сплатити йому не під силу, і на початку червня Вищий антикорупційний суд зменшив розмір застави удвічі до 261 млн.

Шаповалова заарештували у лютому.

Його підозрюють у причетності до закупівель для армії продуктів за завищеними цінами та неякісної амуніції на понад мільярд гривень.

На третьому місці у рейтингу 260 млн застави, яку призначили колишньому народному депутату Максиму Микитасю. Його підозрюють у спробі підкупити мера Дніпра Бориса Філатова.

Пізніше заставу зменшили до 40 млн.

Для ексголови Нафтогазу Андрія Коболєва суд призначив 229 млн застави. Це еквівалентно сумі премії, у заволодінні якою його підозрюють.

Заставу внесли частково.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Повністю внесли застави за бізнесменів Бориса Кауфмана та Олександра Грановського 129 млн і 124 млн відповідно.

Їх підозрюють у створенні злочинної організації і підкупі чиновників.

Колишньому голові Верховного суду Всеволоду Князєву, якого підозрюють в отриманні $2,7 млн хабаря, спочатку встановили заставу у 107 млн грн.

Захист підозрюваного заявив, що він не може сплатити таку суму, оскільки депозитний рахунок заарештовано. Суд зменшив заставу до 75 млн.

Адвоката Олега Горецького, якого підозрюють у посередництві в наданні хабаря, заарештували з альтернативою 80 млн застави.

Арешт із альтернативою 100 млн застави суд призначив підприємцю Сергію Кривому. Його підозрюють в організації дачі $400 тис. хабаря колишньому заступнику міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василю Лозинському.

Згодом заставу зменшили до 10 млн. Самого Лозинського заарештували із можливістю внести 50 млн.

По 40 млн застави суд призначив для:

колишнього нардепа Сергія Скуратовського, підозрюють в організації протиправного заволодіння правом вимоги банківської установи на 128 млн грн;

члена правління Укрексімбанку Олександра Ігнатенка, підозрюють у причетності до заволодіння 206 млн грн банку;

ексдиректора департаменту держзакупівель Міноборони Богдана Хмельницького, справа про розтрату при закупівлі бронежилетів.

З цих трьох фігурантів кримінальних справ Скуратовському зменшили розмір застави до 16 млн, а за Ігнатенка внесли всю суму.

Роман Насіров був головою ДФС у 201517 роках.

Детективи Національного антикорупційного бюро затримали чиновника у березні 2017-го. Він лежав у лікарні "Феофанія". Медперсонал намагався не пустити детективів в палату. Казали, Насіров у тяжкому стані.

За версією слідства, ексголова ДФС надавав незаконні розстрочення боргу зі сплати платежів фірмам, пов'язаним із колишнім народним депутатом Олександром Онищенком і його "газовою схемою". Збитки становили понад 2 млрд грн.