У яких країнах є найбільший ризик померти від спеки: мапа

Найбільший ризик смерті від спеки
Найбільший ризик смерті від спеки

Аномальна спека у Європі призводить до зростання смертності

У цьому році багато туристичних країн Європи страждають від неймовірної спеки. Температура в популярних серед туристів країнах, таких як Франція, Іспанія та Кіпр, підійшла понад 30 градусів Цельсія, що призвело до збільшення кількості передчасних смертей.

За даними інституту IS Global з Барселони, понад 5 мільйонів людей померли цього літа через спеку. Щоб попередити туристів про можливі загрози, був створений проєкт Forecaster.health. Учасники проекту створюють інтерактивні карти, на яких вказані найнебезпечніші регіони для життя.

Серед популярних курортів Європи, де найвищий ризик смерті через спеку, є столиця Франції - Париж, найбільше місто Іспанії - Мадрид та центральна частина Кіпру - Нікосія. Температура у цих місцях класифікується як "екстремальна" і доходить до 40 градусів Цельсія.

Розробники проєкту пояснили, що надто висока температура призводить до понад 5 мільйонів передчасних смертей щороку по всьому світу, з яких понад 300 тисяч - в Західній Європі. Це стається через те, що в умовах спеки організм людини має багато більше працювати, щоб забезпечити необхідну регуляцію температури, що збільшує ризик серцевих нападів, інсультів та погіршує стан хворих на астму. Такі зміни починаються при температурі понад 26 градусів Цельсія.

"У контексті швидкого потепління, коли температури достроково перевищують попередні рекорди за останні два десятиліття, дуже важливо використовувати епідеміологічні моделі для розробки нових систем попередження про вплив очікуваних температур на здоров'я", - підкреслили експерти.

Також, через екстремальну спеку, Європа може змінити свою географію відпочинку у майбутньому. Туристи будуть шукати інші країни з помірним кліматом.

Читайте також