У Брюсселі говорили про Україну. Боррель заявив про історичне рішення

Європейський Союз має допомогти Україні боєприпасами, налагодивши не лише спільне їх постачання, але й виробництво.

Про це заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на зустрічі голів зовнішньополітичних і оборонних відомств ЄС у Брюсселі, повідомив "Укрінформ".

"Україна потребує нашої підтримки, за допомогою якої вона зможе здобути мир. Ближчими днями і тижнями центральним завданням для цього є забезпечення боєприпасами", сказала міністерка.

У Брюсселі міністри закордонних справ та оборони говоритимуть про спільні замовлення і закупівлі боєприпасів, заявила Бербок.

"Ми в Німеччині просуваємося з виробництвом боєприпасів для САУ Gepard. Але зрозуміло, що європейці мають налагодити спільні виробничі потужності. Ми маємо не лише разом постачати зброю, але й виробляти разом", сказала.

Також Бербок назвала видачу Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт президента країни-агреорки Російської Федерації Володимира Путіна "важливим сигналом того, що ніхто не стоїть вище за право, вище за гуманітарне право".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель підтвердив досягнення домовленості щодо плану надання Україні мільйона артилерійських боєприпасів.

"Історичне рішення. За моєю пропозицією держави-члени ЄС погодились надати один мільйон артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців", заявив Боррель.

По-перше, з Європейського фонду миру виділять 1 млрд на компенсацію постачань держав-членів.

По-друге, ще стільки ж скерують на спільні закупівлі боєприпасів.

По-третє, держави ЄС робитимуть замовлення для збільшення виробничих потужностей оборонних заводів, повідомив Боррель.

8 березня Боррель заявив, що потрібно виділити 1 млрд на спільну закупівлю боєприпасів для України і поповнення власних запасів.

Лідери ЄС погодили виплату цього року 18 млрд макрофінансової допомоги Україні.