У ЄС посилили правила для українських біженців: у яких країнах запровадили зміни влітку

Українські біженці за кордоном літають
Українські біженці за кордоном літають

Багато країн Європи внесли зміни до правил перебування біженців незважаючи на продовження тимчасового захисту для українців до 2025 року. Кількість українських мігрантів у Європі становить 6,6 млн осіб. Проте, новоприбулим дедалі важче знайти роботу та житло, а соціальні пільги скорочуються.

У Німеччині 185 тисяч з 730 тисяч працездатних українців працюють офіційно, інші мають низькоплачувану роботу або навчаються. Німецький уряд планує посилити умови отримання соціальної допомоги та організувати вивчення мови паралельно з роботою. Також посилиться боротьба з нелегальною зайнятістю.

Чехія скоротила термін безкоштовного розміщення біженців з 150 до 90-120 днів. Школи також змінили умови зарахування українських дітей та пропонують повернення додому для українців. При цьому планується підвищити виплати біженцям з України.

В Польщі скасували фінансову допомогу для домогосподарств, які приймають українців, та призупинили виплату 300 злотих для нових біженців.

У Естонії скасовано безкоштовний проїзд у поїздах для українських біженців, але ця пільга залишиться для новоприбулих протягом перших 2-4 днів.

Європейські країни прагнуть інтегрувати українців у суспільства та ринки праці, водночас знижуючи навантаження на соціальні системи.

Читайте також