У Миколаєві суд дозволив мобілізуватись двом засудженим

Двоє засуджених у Миколаєві готуються до мобілізації
Двоє засуджених у Миколаєві готуються до мобілізації

У Миколаєві суд дозволив мобілізуватись двом засудженим, які висловили бажання проходити військову службу. Про це повідомляє пресслужба Центрального районного суду м. Миколаєва.

«Засуджені 1984-го та 1998 років народження, один за вчинення крадіжки, а інший шахрайських дій, у судовому засіданні підтвердили, що виявили бажання проходити військову службу за контрактом, зазначили що їхні рішення є добровільними та без примусу і просили задовольнити подання», – йдеться у повідомленні.

Обидва за висновками медичної комісії визнані придатними до військової служби.

«Суд також постановив встановити над чоловіками адміністративний нагляд строком на 1 рік, із забороною перебування поза межами дислокації військової частини, з якою укладено контракт та виїзду в особистих цілях поза межі частини без дозволу командира», – повідомляє пресслужба.

Зазначимо, що це перші подібні рішення в межах останніх змін у законодавстві постановлені у Миколаєві.

Ув'язнені долучаються до мобілізації

Нагадаємо, що понад 600 ув'язнених вийшли з в'язниць та приєдналися до Сил оборони у межах мобілізації. 

До того ж українські засуджені, яких мобілізували за їхньою згодою, служитимуть у штурмових підрозділах.

Також вже понад три тисячі засуджених подали заяви на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для безпосередньої участі в обороні України.

Потенційний мобілізаційний резерв

За даними заступниці міністра юстиції Олени Висоцької, потенційний мобілізаційний резерв складає 2,2 тис. осіб, засуджених за вбивство. Міністерство юстиції готувало статистику для законодавців за кожною категорією засуджених, щоб з'ясувати, скільки потенційного мобілізаційного резерву втрачається.

Раніше Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №11079-1 про добровільну мобілізацію ув'язнених. До лав ЗСУ не зможуть вступити засуджені, що вчинили умисні вбивства та злочини проти основ національної безпеки України, ґвалтівники і педофіли, а також особи, що займали особливо відповідальне становище.

Читайте також