У першій половині цього року мають розпочатися переговори щодо вступу України до ЄС, – Шмигаль

Президент України Володимир Зеленський заявив, що заморожені російські активи повинні сприяти перемозі та відновленню України. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмігаль під час засідання уряду. Він також зазначив, що вже досягнуті важливі перемоги, але ще багато роботи потрібно зробити. Шмигаль наголосив, що перший крок - передача доходів від заморожених активів, а далі буде повна конфіскація.

"Крок за кроком наближаємося до того, щоб заморожені в ЄС російські активи працювали на перемогу та відновлення України. Перший крок – це передача доходів від заморожених активів. Далі – повна конфіскація. Шукаємо оптимальних рішень", - сказав він.

Крім того, Європа створює новий Фонд для військової підтримки України з додатковими 5 млрд. євро на цей рік. Україна також отримала 4,5 млрд. євро від ЄС для фінансування дефіциту бюджету, а ще 1,5 млрд. євро буде надіслано у квітні. Загалом, цього року Україна очікує 16 млрд. євро від Європейського Союзу.

Прем'єр-міністр Шмигаль повідомив, що у понеділок уряд затвердив План для Ukraine Facility і вже передав його президенту Європейської комісії. Цей план має прискорити шлях України до вступу в ЄС. Він також зазначив, що виконання Угоди про асоціацію вже на 77% завершено, що є прогресом порівняно з минулим роком.

За словами Шмигаля, фактичні переговори про вступ України до ЄС мають розпочатися у 2024 році. Наразі ж ключовим для України є продовження "економічного безвізу" та безмитної торгівлі з ЄС. Він підкреслив важливість захисту інтересів України та її виробників.

Відзначимо, що Володимир Зеленський обговорив із генсеком Ради Європи заснування Реєстру збитків, завданих агресією Росії.